Jakub Forgács Krimi

Policajná akcia pri Michalovciach: Informácie o zásahu vo Vrbnici už preveruje rómsky splnomocnenec!

Zásah policajtov neďaleko Michaloviec sa nestretol s pochopením u miestnych rómov. Jeho primeranosť chce dať prešetriť aj splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Peter Pollák. Informácie si preveruje z viacerých zdrojov aj on sám.

Ilustračný obrázok k článku Policajná akcia pri Michalovciach: Informácie o zásahu vo Vrbnici už preveruje rómsky splnomocnenec!
Zdroj: TASR

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák žiada, aby policajný zásah, ktorý sa vo štvrtok uskutočnil v obci Vrbnica v Michalovskom okrese, preverila Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR a Generálna prokuratúra, a to najmä z pohľadu jeho zákonnosti, legitimity a primeranosti. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity preveruje informácie o policajnom zásahu z viacerých zdrojov.

Žiadať chce aj policajnú správu

Pollák bude okrem vyšetrenia primeranosti policajného zásahu žiadať aj policajnú správu o priebehu tejto akcie a bude iniciovať opätovné stretnutie s vedením Policajného zboru SR, ktorého témou bude prijatie opatrení, aby nevznikali pochybnosti o oprávnenosti alebo primeranosti použitia donucovacích prostriedkov. Splnomocnenec sa zasadzuje aj za zmenu legislatívy a zavedenie povinnosti pre policajtov používať pri zásahoch špeciálnych jednotiek kamerový systém, alebo vyhotoviť zvukový či obrazový záznam.

„Ak sa bude používať videotechnika pri policajných zásahoch, nebudeme musieť polemizovať o tom, či zásah bol zákonný, či došlo k porušeniu práv, zlému zaobchádzaniu a ktorá strana pochybila. Videozáznamy by boli v prospech nielen občanov, ale aj policajtov,“ uviedol Pollák.

V sobotu o 11:00 sa chce Pollák priamo v obci Vrbnica stretnúť s obyvateľmi miestnej rómskej komunity a starostom obce Jaroslavom Tokárom. Takisto sa v tento deň chystá stretnúť s okresným riaditeľom PZ SR v Michalovciach a Krajským riaditeľom Policajného zboru v Košiciach.

V akcii takmer 140 policajov

Policajti z Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach vykonali vo štvrtok celokrajskú pátraciu akciu s názvom 100. Uskutočnila sa vo všetkých okresoch Košického kraja a zúčastnilo sa na nej celkove 139 policajtov. Jednou z lokalít, v ktorej sa kontrola uskutočnila, bola aj obec Vrbnica v okrese Michalovce. Policajti tam hľadali osobu, po ktorej pátrali. Hľadanú osobu napokon v obci nenašli.

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Juraja Leška prebehla policajná akcia normálne, bez použitia donucovacích prostriedkov. Starosta obce Vrbnica Jaroslav Tokár však uviedol, že policajti zbili asi 19 ľudí, pričom polovica z nich bola zranená a potrebovala ošetrenie v nemocnici. Košický policajný riaditeľ však tieto obvinenia odmietol.

Čítajte tiež:

Muži zákona vykonali veľkú pátraciu akciu: Rómom z okolia Michaloviec sa ich postup nepáčil

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM