Zuzana Ročeňová Rôzne

Pomaľované múry pútajú oči Michalovčanov: Toto sú reakcie okoloidúcich!

Ošarpané múry pri moste, smerom na sídlisko Straňany, hýria farbami. Historické dominanty nášho mesta sú tak zvečnené netradičným spôsobom, ktorý si Michalovčania pochvaľujú.

Ilustračný obrázok k článku Pomaľované múry pútajú oči Michalovčanov: Toto sú reakcie okoloidúcich!
Zdroj: Dnes24.sk

S nápadom skrášliť staré múry pri autobusovej stanici, popri ktorých denne prechádzajú desiatky ľudí, prišiel Filip Kaľavský z kultúrneho centra !freedom.

Kultúra a umenie nášho mesta na múroch

Podarilo sa mu osloviť mladého výtvarníka Radoslava Kocúra (20), ktorý navštevuje umeleckú školu, pod taktovkou známeho výtvarníka Miroslava Capovčáka a spoločnými silami vytvorili zbierku zaujímavých diel, ktorými priblížili Michalovčanom kultúru a umenie nášho mesta.

Ľudia sa pri múroch zastavujú a rozmýšľajú čo sú to za budovy. Zámerne zvolili kontrastné a sýte farby, aby okoloidúcich rozveselili. Na maľbách pracovala partia mladých výtvarníkov približne desať dní a nájdete medzi nimi napríklad budovu mestského úradu, Zemplínske múzeum či Kaplnku na Hrádku.

Čo na to vravia Michalovčania?

„Sledoval som to od začiatku ako s tým začali, keďže bývam hneď neďaleko a musím ich pochváliť, ozaj vydarené. Myslím, že aj na iných miestach by mohli niečo také nakresliť, takých múrov a chátrajúcich budov je v meste dosť, takže nech sa mladí realizujú. Len dúfam, že to tu vydrží dlho a nebude to hneď niekomu vadiť a to pomaľuje nejakými nezmyselnými grafitmi, lebo bola by to škoda,“ hovorí Štefan zo sídliska Straňany.

„Tento nápad sa mi páči, farby sú pestré a výrazne takže vám to hneď udrie do oči, a všimnete si ich aj z diaľky. Určite by sa tak mohli aj iné miesta v našom meste skrášliť,“ prezradila Michalovčanka Simona, ktorá popri týchto maľbách prechádza každý deň.

„Je to fajn, oživilo to múr, ktorý smeruje na sídlisko Straňany. Treba dať priestor mladým umelcom, aby sa realizovali takým spôsobom,“ povedal Ondrej z Michaloviec.

Staré múry pri moste hýria farbami
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM