Veronika Hunyadiová Správy

Pomoc pre ukrajinských utečencov: Župa poskytuje bezplatnú autobusovú prepravu

Košický samosprávny kraj (KSK) sa so zmluvnými dopravcami dohodol na bezplatnej preprave ukrajinských občanov.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc pre ukrajinských utečencov: Župa poskytuje bezplatnú autobusovú prepravu
Zdroj: Facebook.com/Rasťo Trnka

Košický samosprávny kraj (KSK) v súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine, zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska. župa o tom informovala v sobotu (26. 2.) na svojom webe.

Stačí občiansky alebo pas

Bezplatná preprava sa týka oboch zmluvných autobusových dopravcov, ARRIVA Michalovce a eurobus. Ukrajinským občanom bude poskytnutá bezplatná doprava po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom.

K rovnakému kroku pristúpil aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). Bezplatná preprava Ukrajincov sa tam týka všetkých spojov zmluvných dopravcov kraja, SAD Humenné, SAD Prešov, BUS Karpaty a SAD Poprad. Jedinou podmienkou je preukázanie sa ukrajinským štátnym občianstvom. Viac v článku TU.

Kyvadlová doprava z hranice

Autobusoví dopravcovia tiež podľa župy vedia vyčleniť vozidlá prímestskej autobusovej dopravy na zabezpečenie prevozu vojnových utečencov z hraničných priechodov, prípadne posilniť autobusové linky v prihraničnej oblasti.

Spoločnosť ARRIVA Michalovce prevádzkuje kyvadlovú autobusovú dopravu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké na železničnú stanicu do Michaloviec. Autobusy premávajú podľa záujmu v dvojhodinových intervaloch a nadväzujú na vlakové spojenia z Michaloviec do Košíc. V prípade záujmu bude kyvadlová doprava rozšírená o ďalšie hraničné priechody s Ukrajinou.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM