Zuzana Ročeňová Samospráva

Poplatky a dane v Michalovciach: Čakajú nás v novom roku zmeny?

Dane musíme platiť všetci, ale čakajú Michalovčanov nejaké zmeny v miestnych poplatkoch na rok 2015? Načo si treba dať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Poplatky a dane v Michalovciach: Čakajú nás v novom roku zmeny?
Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve mesta Michalovce, sa rokovalo aj o daniach a poplatkoch na rok 2015. VZN-ka upravujúce sadzby a dane z pozemkov, dane zo stavieb, bytov, poplatky za komunálny odpad a drobný stavebný odpad a dane za psa sa nemenia. Výška všetkých poplatkov zostáva na pôvodných sumách.

Pozor noví vlastníci

Občania, ktorí sa stali v priebehu roka 2014, novými vlastníkmi nehnuteľnosti, majiteľmi psa alebo využívajú nebytové priestory v bytových domov na rôzne účely, ako je napríklad podnikanie, sú povinní do 30. januára 2015 podať daňové priznanie.

Povinnosť podať daňové priznanie je aj v prípade, ak nám daňová povinnosť v priebehu roka zanikla, napríklad tým, že nehnuteľnosť sa predala, psa sme darovali a podobne.

Úľavy na daniach

Úľavy na daniach si môžu písomne uplatniť poberatelia dávok v hmotnej núdzi s potvrdením Úradu práce, sociálnych veci a rodiny. Občania nad 70 rokov si nepodávajú žiadosť. Zníženie dane z nehnuteľnosti im mesto zohľadní bez podania žiadosti.

Ako sa uvádza v platnom VZN-ku o miestnych poplatkoch za komunálny odpad a drobné stavebné odpady, po novom si o zníženie poplatku vo výške 30% môžu požiadať aj držitelia preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Mesto môže pristúpiť k zníženiu poplatku, ale len na základe žiadosti poplatníka a potrebných dokladov, ktoré je nutné k žiadosti doložiť. Do 31. januára 2015 je možné úľavu požiadať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM