Samospráva

Poplatok za rozvoj? Vieme, ako sa Michalovce rozhodli

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudne účinnosť 1. novembra. Obec ho môže dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Ako sa rozhodli Michalovce?

Ilustračný obrázok k článku Poplatok za rozvoj? Vieme, ako sa Michalovce rozhodli
Zdroj: Dnes24.sk

Michalovská samospráva výber miestneho poplatku za rozvoj do praxe pre rok 2017 nezavedie. Mestská rada (MsR) síce v tejto súvislosti prerokovala návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), na rokovanie ostatného mestského zastupiteľstva ho ale nepredložila. Dôvodom je podľa slov primátora Michaloviec Viliama Zahorčáka aj to, aby mesto nepribrzdilo plánované zámery investorov.

Návrhom VZN sa mesto zaoberalo už začiatkom roka. Aj napriek tomu, že bolo pripravené a prešlo MsR, mesto dostalo odporúčanie, aby riešenie tejto problematiky posunulo na neskoršie obdobie. Vplyv na toto rozhodnutie mal vtedy podľa slov primátora celý rad aj nejasností v súvislosti so zákonom. „Mali sme informáciu, že tento zákon sa má novelizovať,“ vysvetlil na októbrovom mestskom zastupiteľstve.

Mestská rada na ostatnom rokovaní usúdila, že ešte stále nie je vhodný čas, aby toto VZN bolo schvaľované zastupiteľstvom aj preto, že sa netýka iba investorov, ale dotýkalo by sa aj občanov, ktorí by mohli opravovať svoje nehnuteľnosti. „Nezdá sa nám celkom vhodné v tomto období, kým ten zákon neprejde nejakými úpravami, ktoré aplikačná prax prinesie, aby sme takéto VZN prijímali,“ skonštatoval Zahorčák.

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudne účinnosť 1. novembra. Obec ho môže dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Slúžiť má ako jeden zo zdrojov na vybudovanie sociálnej a technickej infraštruktúry potrebnej pre stavebný rozvoj. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý meter štvorcový (m2) podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM