Ondrej Petričko Samospráva

Poslanec Sokologorský o svojom volebnom obvode: Kostolné námestie si zaslúži oprášiť svoju minulosť

Predstavujeme volebný obvod č. 1 očami poslanca. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Sokologorský o svojom volebnom obvode: Kostolné námestie si zaslúži oprášiť svoju minulosť
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Prvý volebný obvod zahŕňa centrum mesta – Námestie osloboditeľov a priľahlé ulice, časť ulice Štefánikovej, ul. Prof. Hlaváča, časť ul. M. Rázusa, časť ul. Jilemnického, časť ul. Masarykova, časť ul. J. Hollého a taktiež rodinné domy IBV od Gymnázia Ľ. Štúra až po kasárne.

Ako poslanci mestského zastupiteľstva volebný obvod č. 1 zastupujú: Pavol Dlugoš, Ján Eštok, Ľubomír Rohoň a Jozef Sokologorský. Porozprávali sme sa s poslancom Jozefom Sokologorským.

  • Čo sa za posledný čas vo vašom volebnom obvode podarilo urobiť?

Zrekonštruovali a obnovili sa priľahlé ulice k Námestiu osloboditeľov t. j. ul. Pasáž, ul. Sama Chalúpku, ul. Duklianska, ul. Gorkého, zrekonštruovalo sa celé Námestie slobody až po knižnicu Gorazda Zvonického, dokončila sa rekonštrukcia ZpS na ul. Hollého a dostavala sa prístavba Zariadenia pre Seniorov, čím sa vytvoril celý nový komplex poskytovania služieb pre našich seniorov a vytvorili sa také podmienky pre život našich seniorov, ktoré sú jedny z najkomfortnej­ších, dovolím si povedať v rámci celého Slovenska, dostavali sa podkrovné byty v areáli MMB na ul. Obrancov mieru, kde sa zvýšila kapacita možnosti prenájmu bytov pre sociálne slabších spoluobčanov, skultúrnilo sa prostredie na Kuzmányho ulici, vyriešil sa problém s kanalizáciou na ul Kpt. Nálepku.

  • Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?

Teší ma celkový stav centra mesta t. j. pešej zóny, od hotela Družba až po Knižnicu GZ, ktorý si dovolím povedať je pýchou mesta, teší ma, že mesto aj napriek zložitým podmienkam v rámci svojich možností hľadá spôsob investovania hlavne do detí a mládeže, či je to rekonštrukciou základných alebo materských škôl v našom obvode alebo podporou mimoškolských aktivít ako sú šport, kultúra a pod. Čo ma neteší je asi to, že peňazí pre samosprávu je stále málo, nakoľko do toho vidím cez moju pracovnú pozíciu. Konkrétne v našom obvode ma neteší stav niektorých medziblokových priestorov hlavne v širšom centre mesta a to medzi ul. Nám. Osloboditeľov a ul. Kpt. Nálepku, taktiež medzi blokové priestory na ul. Prof. Hlaváča, taktiež ma neteší stav hlavnej autobusovej stanici na Kostolnom námestí, ale ktorý sa pevne verím bude riešiť v najbližšej dobe, stav drevín popri rieke Laborec, ktoré by bolo potrebné rozumne zredukovať.

  • Čo vám vo vašom obvode chýba?

Ťažko je na túto otázku priamo odpovedať, nakoľko v našom obvode máme niekoľko zariadení pre športové, kultúrne aj duchovné vyžitie našich spoluobčanov, či už tých skôr narodených alebo pre tých mladších .

  • Akí sú občania vášho volebného obvodu, ako by ste ich charakterizovali?

V našom volebnom obvode žijú ľudia rôzneho veku, nakoľko sa tu nachádza ZpS a MMB, kde prežívajú svoju jeseň života naši skôr narodení spoluobčania, v obvode sa nachádza ZŠ, ZUŠ, MŠ, ktoré v hojnom počte navštevujú naši mladí spoluobčania. Pri stretnutiach s občanmi mám pocit, že ich trápia bežné veci, tak ako iných obyvateľov v našom regióne ako sú nízke mzdy, vysoká nezamestnanosť, medziľudské a medzi susedské vzťahy.

  • S akými pripomienkami, požiadavkami, návrhmi za vami chodia obyvatelia vášho volebného obvodu? Čo by radi zmenili?

Obyvatelia nášho obvodu sa na mňa obracajú s rôznymi požiadavkami, pripomienkami rôzneho charakteru. Dá sa povedať, že každého trápi niečo iné, či už je to stav mestských komunikácii, stav okolia, kde občania bývajú, výsadba zelene a s tým spojená údržba o zelené plochy v rámci nášho obvodu, parkovacie plochy v meste, narušovanie verejného poriadku, stav odtokových kanálových vpustí a pod. Všetky tieto pripomienky našich spoluobčanov sa snažím riešiť, či už v súčinnosti s jednotlivými mestskými organizáciami ako sú TaZS Michalovce, Mestská polícia SMM s.r.o. alebo, ak je to potrebné aj s inými inštitúciami k spokojnosti našich spoluobčanov.

  • Na čom sa v obvode aktuálne pracuje?

Len pred nedávnom sa dokončili rekonštrukčné práce na priľahlých uliciach k pešej zóne, dokončila sa nadstavba na malometrážnych bytoch na ulici Obrancov mieru. Momentálne prebieha rekonštrukcia jedálne na VIII. ZŠ Pavla Horova, pracuje sa na premiestnení hlavnej autobusovej stanice z Kostolného námestia k železničnej stanici.

  • Aké plány máte v blízkej alebo vzdialenej budúcnosti vo vašom obvode? Čo sa bude robiť?

Plány sú spojené práve s presunom hlavnej autobusovej stanice z Kostolného námestia, kde by sa mala vytvoriť nová oddychová zóna pre našich spoluobčanov. Ide o jeden z najstarších priestorov v meste, ktorý si zaslúži, aby oprášil svoju historickú minulosť. Celý tento proces je časovo aj finančne náročný, takže jeho realizácia nebude zo dňa na deň.

  • Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?

Väčšiu finančnú podporu od mesta by som prijal na vyriešenie problému s pozemkami, ktoré sú vo vlastníctve SPF, ktoré by slúžili na odkúpenie týchto pozemkov, nakoľko viem, že v meste je dosť takýchto pozemkov, ktorých nie je mesto vlastníkom a aj kvôli tomuto problému nemôže mesto realizovať svoje plány pre skrášlenie jednotlivých častí mesta. Samozrejme, že finančných prostriedkov nie je nikdy dosť, určite by sa zišli napr. na rekonštrukciu ďalších školských zariadení v pôsobnosti mesta. Na záver prajem mestu Michalovce, aby bolo aspoň tak úspešné pri získavaní finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ ako doteraz a aby ich využilo čo najefektívnejšie v prospech obyvateľov nášho mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM