Zuzana Ročeňová Rôzne

Pre bezdomovcov začína najťažšie obdobie v roku: Kde sa môžu v meste ukryť pred zimou?

Vonku už čoskoro bude kraľovať chladné počasie, nočné teploty klesnú pod bod mrazu a pre bezdomovcov v Michalovciach začne najťažšie obdobie v roku. Zisťovali sme, aké majú možnosti v našom meste a kde sa môžu uchýliť.

Ilustračný obrázok k článku Pre bezdomovcov začína najťažšie obdobie v roku: Kde sa môžu v meste ukryť pred zimou?

Na území nášho mesta ľuďom bez domova poskytuje pomoc Útulok pre bezdomovcov prevádzkovaný Slovenským Červeným krížom, ktorý sídli na Staničnej ulici v Michalovciach. Mesto každoročne poskytuje útulku finančný príspevok, v roku 2013 to bola suma približne 13 050 eur na krytie nákladov na prevádzku útulku.

Michalovskí bezdomovci sa zdržiavajú poväčšine pri obchodných centrách, na námestí či v parkoch. Ako sme vás už informovali bývajú podgurážení a ich priestupky musí riešiť aj mestská polícia. .

Miest v útulku je dosť

Ako nás informovala hovorkyňa Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková, kapacita útulku je štrnásť postelí (sedem mužov a sedem žien). Mnohí bezdomovci sa radšej počas chladných dní zohrievajú v priestoroch polikliniky, nemocnice a v nákupných centrách.

Ak by chceli majú sa kde zložiť, avšak je tu jedna podmienka. „Podmienkou je, aby klient nebol pod vplyvom alkoholu. Má tam zabezpečené miesto kde prespí, sprchu, pranie, príprava stravy. Doposiaľ tieto kapacity ľuďom bez domova postačovali.“

Mesto sa snaží pomôcť

V uliciach Michaloviec sa nachádza približne desiatka bezdomovcov, ktorí pomocnú ruku samosprávy a sociálnych zariadení do poslednej chvíle odmietajú.

Michalovce prostredníctvom zamestnancov odboru sociálnych vecí, poskytuje bezdomovcom sociálne poradenstvo a potrebné informácie ako riešiť ich sociálnu situáciu. Mesto je taktiež v kontakte a úzko spolupracuje aj s organizáciami, ktoré takéto služby občanom zabezpečujú.

Šatstvo a obuv občanom vydáva Charitatívno – sociálne centrum, Arcidiecézna charita v Michalovciach, na Ulici pri sýpke.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM