Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Pri umretom na bicykli: Ako sa tam dostanete?

Bicyklovali ste sa už Pri umretom? Pridať sa môžu aj Humenčania. Prinášame podrobné informácie, ako sa tam dostať.

Ilustračný obrázok k článku Pri umretom na bicykli: Ako sa tam dostanete?
Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí si nevedia predstaviť leto bez bicyklovania. Svet z jeho sedadla je oveľa krajší. Počuli ste už o cyklotúre Pri umretom? Pozývame vás na 80-kilometrový okruh, ktorý začína a končí na Šírave.

„Je to náročnejšia trasa pre cykloturistov pobývajúcich na Zemplínskej šírave (120 m n. m.), ale nielen pre nich,“ prezrádza predsena Klubu slovenských turistov Turista Michalovce. Akcia sa vraj môže začať z ktoréhokoľvek rekreačného strediska pri severných brehoch vodnej nádrže ale aj z Michaloviec, či Humenného. Zo začiatku sa tiahne miernym stúpaním východným smerom po štátnej ceste do Poruby pod Vihorlatom (200 m n. m.) (10 km) a o kúsok ďalej sa otočí na sever cez Remetské Hámre (276 m n m.) (17 km) do lokality Potašňa (368 m n. m.) (21 km).

„Odbočením vpravo prevažne na východ prejdeme po lesnej spevnenej ceste údolím Barlahova do Strihovského sedla (650 m n. m) (25 km). Prehupneme sa cez hrebeň a stálym klesaním na sever – pozor neodbočiť vpravo do obce Strihovce – pokračujeme po zvážnici k dvom mostíkom Pod dielom a hneď po pár metroch od kóty (553,9 m n. m.) (30 km) si to šinieme na západ k miestu zvanému Pri umretom (540 m n. m.) (36 km),“ vysvetľuje Anton Hasák.

Cyklo milovníci sa stálym klesaním dostanú na sever cez Sninské rybníky do Sniny (216 m n. m.) (41 km). „Po štátnej ceste putujeme ďalej na juhozápad až do obce Kamenica nad Cirochou (183 m n. m) (57 km), kde sa stočíme doľava na juh a po niekoľkých výškových metroch dôjdeme do podhorskej dedinky Kamienka (228 m n. m.) (60 km),“ dopĺňa Hasák.

„Odtiaľ doprava po poľnej ceste popri cintoríne na juhozápad cez obec Ptičie (220 m n m.) (63 km) až na križovatku cesty, kde sa na výlet môžu napojiť Humenčania vedúcej z Humenného na juh miernym stúpaním do obce Porúbka (301 m n. m.) (68 km), kam aj my smerujeme.“ Už len vyšliapnuť po lesnej asfaltke na kótu 434,7 m n. m (70 km) a spustiť sa povedľa partizánskeho pamätníka pod Pirnagovým vrchom na Vinianske jazero (205 m n. m.) (75 km) a následne ukončiť na Šírave 80 km okruh s prevýšením približne 650 m.

Foto: ilustračné

Čítajte tiež:

Ste si istí, že poznáte už všetky krásy Zemplína? Toto nádherné tyrkysové jazero sa oplatí vidieť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM