Michala Halásová Rôzne

Rady policajtov motorkárom: Na čo nezabudnúť pri prvej jazde po zime?

S pribúdajúcimi stupňami na teplomeroch pribúdajú na cestách aj motorkári. Podľa policajných štatistík ide o najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Tu je zopár cenných rád (nielen pre motorkárov).

Ilustračný obrázok k článku Rady policajtov motorkárom: Na čo nezabudnúť pri prvej jazde po zime?
Zdroj: Dnes24.sk

Po niekoľkých mesiacoch parkovania v garáži je dôležité pred prvou jazdou v novej sezóne skontrolovať technický stav motorky. Najmä mladí, neskúsení vodiči by mali jazdiť mimoriadne opatrne, kým si osvoja potrebné zručnosti a návyky. Po investícii do drahých strojov, by investícia do ochranného oblečenia a prilby mala byť samozrejmosťou. Oproti vodičom v autách majú nevýhodu, sú zraniteľnejší, a pri páde im hrozia vážne zranenia či smrť.

Majte oči na stopkách

Netreba zbytočne riskovať, aj pomalšou (predpísanou) jazdou sa dá dostať do plánovaného cieľa. Pred akýmkoľvek manévrom, napríklad predbiehaním, treba byť obzvlášť predvídavý, všímať si, či vás vodič auta registruje vo svojom spätnom zrkadle. Nehovoriac o križovatkách, nie každý vodič auta je tolerantný a uvoľní časť svojho pruhu.

Vodiči áut si zase musia uvedomiť, že na cestách už treba počítať aj s motorkármi. A tí sa zmestia aj tam, kde autá nie. Azda najdôležitejšie je preto sledovať spätné zrkadlá a situáciu okolo auta, pretože motorkári jazdia často vyššou ako povolenou rýchlosťou a je ich ľahké prehliadnuť. Pri ich predchádzaní treba dodržiavať bezpečný odstup. Každý manéver však treba robiť tak, aby nebol ohrozený nikto ďalší a nedošlo k dopravnej nehode.

Poučte sa z chýb iných

Každý vie, že k nešťastiu stačí zlomok sekundy. Policajti sa bežne stretávajú s prípadmi, keď vodič po nehode povie, že si pri vchádzaní na hlavnú cestu alebo odbočovaní, motorkára nevšimol. Motorkári, ktorí mali šťastie a nehodu prežili často priznajú, že do zákruty vošli prirýchlo, preto prešli do protismeru a keby tam stretli auto, už by tu neboli. Podstatné je teda jazdiť vždy podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu vozovky, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať.

A ešte štatistika

Smutné čísla za minulý rok hovoria, že pri 345 nehodách motorkárov zomrelo 27 z nich, čím sa na počte usmrtených podieľajú 9,1 percentami. Menej evidujú už len usmrtených cyklistov, 25, čo je 8,5 percentuálny podiel. Najväčšie zastúpenie na cestách majú motorové vozidlá, o život prišlo minulý rok 178 vodičov a ich spolujazdcov, čo je takmer 60 percentný podiel zo všetkých usmrtených. Po nich najzraniteľnejší účastníci, chodci s 22,3 percentným podielom (66 usmrtených). Počet všetkých nehôd v minulom roku je 13 945 a usmrtených osôb 296. Sú to historicky najnižšie štatistické údaje.

nehody motoriek
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM