Zuzana Ročeňová Rôzne

Rómovia na proteste v uliciach mesta: Nechceme násilie, chceme pokoj!

Verejný nesúhlas s minulotýždňovým policajným zákrokom v obci Vrbnica vyjadrila dnes protestným pochodom centrom Michaloviec asi 250-členná skupina Rómov.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia na proteste v uliciach mesta: Nechceme násilie, chceme pokoj!
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Do zemplínskeho mesta dnes pricestovali protestovať viacerí Rómovia z Vrbnice, ktorí neskrývali rozhorčenie nad postupom polície počas minulotýždňového zásahu. „Prišli, napadli mňa a mojich synov. Ja som od toho šoku utekal na pole, kde ma chytili, kopali a bili s pendrekom. Žiadny dôvod mi nepovedali. Musel som sa dať ošetriť,“ uviedol Svätoslav Kanči.

V protestoch sa bude pokračovať

„Budeme pokračovať v týchto protestoch, pokiaľ minister vnútra z toho nevyvodí patričné dôsledky. Chceme, aby sa tento prípad, ako aj ostatné iné už viac neopakovali. Máme toho dosť, nechceme, aby boli bití nevinní ľudia, nevinní Rómovia,“ povedal dnes v Michalovciach predseda Strany rómskej únie na Slovensku (SRÚS) František Tanko.

„Cieľom pochodu je ukázať polícii, že nechceme násilie, chceme pokoj. Chceme, aby sa to, čo sa stalo vo Vrbnici viacej neopakovalo. Boli by sme radi, keby to kompetentné osoby zobrali na vedomie a náš pochod nebrali na ľahkú váhu,“ povedal starosta Vrbnice Jaroslav Tokár.

Požiadavka na odvolanie Juraja Leška

„Naši Rómovia to opisujú, ako brutálny čin. Myslím si, že polícia jednoducho nezvládla situáciu. Nemali dôvod zaútočiť na ľudí,“ tvrdí Jaroslav Tokár na margo policajného zásahu v obci. Ten niesol podľa vyjadrení predsedu SRÚS prvky brutality. Pred budovou okresného riaditeľstva polície v Michalovciach dnes vyjadril požiadavku na odvolanie krajského policajného riaditeľa Juraja Leška.

Aj Tanko, podobne ako časť opozície či verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, kritizuje, že zo zásahu nebol vyhotovený videozáznam. „Ak by bol, pozerali by sme sa na to inak. My tvrdíme jedno, policajti druhé a výsledkom sú len ponižovaní a zbití Rómovia,“ zdôraznil Tanko. Nespokojní Rómovia z Vrbnice podľa jeho slov podali približne 15 trestných oznámení.

Čítajte tiež:

Rómovia v michalovských uliciach: Pozrite prvé FOTO a VIDEO z protestu!

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Rómovia na proteste v Michalovciach
10
Galéria
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM