Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

Rozhovor s Nikou Karch, ktorá zaujala Rednex: Teším sa, že budem spievať po celom svete

Známa zemplínska rodáčka Nika Karch má pred sebou veľa zmien. Zaujala kapelu Rednex a prijala v tejto svetoznámej skupine post speváčky. My sme Niku vyspovedali.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Nikou Karch, ktorá zaujala Rednex: Teším sa, že budem spievať po celom svete
8
Galéria
Zdroj: Facebook Nika Karch (official)

Kto by už nepoznal známy country-disco hit z rokov minulých, ktorý sa volá Cotton Eye Joe. Táto skladba preslávila švédsku kapelu Rednex po celom svete.

Ako už preniklo do médií, svetoznáma hudobná skupina po novom bude na pódiách vystupovať aj s Nikou Karch, ktorá pochádza z Michaloviec a v súčasnosti žije v Nitre. Do Rednexu ju povolali na post speváčky. My sme Niku vyspovedali.

Kedy začnete koncertovať s Rednexom?

S kapelou Rednex to určite nebude zo dňa na deň. Jednak oni aj ja máme ,,zabukované“ svoje samotné vystúpenia, ktoré boli dohodnuté ešte pred tým, ako sme sa dali dokopy. Teda napríklad, ja už teraz mám na január či február 2018 dohodnuté vystúpenia na plesoch ako sólo interpretka po Slovensku a oni majú v tom čase dohodnuté svoje koncerty.

Máte už však stanovené nejaké konkrétne spoločné vystúpenia?

Vyzerá to tak, že do konca tohto roka určite stihnem s Rednexom jedno vystúpenie a to v novembri vo Švajčiarsku, kde zažijem svoj prvý koncert s touto kapelou. Už teraz sa veľmi teším. Tých koncertov bude časom určite viac, veď Rednex máva asi 70 koncertov ročne po celom svete. Len ako vravím, ten rozbeh bude trošku zložitejší a tých koncertov pre mňa bude určite pomenej. Musím sa do toho dostať, predsa len, je to iný štýl. Ale teším sa na to.

Čo všetko to obnáša?

Obnáša to hlavne veľa cestovania, ale to mi problém nerobí. Som zvyknutá, veď aj pred pár dňami som sa vrátila z USA, kde sme spolu s Beátkou Dubasovou spievali na najväčšom stretnutí Slovákov – Slovak Heritage festival v New Jersey či sme si zaspievali aj v klube v Chicagu. Ale s Rednexom určite nebudem na každom ich koncerte, pretože to by som bola nonstop v lietadle. Budem sa striedať na poste speváčky, čo mi maximálne vyhovuje, pretože môžem riešiť aj svoje veci na Slovensku. Všetko je to na našej dohode a teším sa, že si zaspievam v tejto prakticky celosvetovo známej kapele zo Švédska. Nikto z nás nevie či na rok, dva, tri, desať alebo dvadsať. Práve preto si to idem naplno užiť

Zmeníte vizáž, štýl obliekania počas vystúpení s touto skupinou?

Čo sa tohto týka, tak áno, budem sa musieť prispôsobiť ich country štýlu a trošku zmeniť štýl obliekania a vizáže. Prvým krokom k našej spolupráci bolo to, že speváčke meškal let a tak na zvukovej skúške na Amfik Šírava feste som za ňu zaskočila a hneď sa im to zapáčilo. Ale ešte predtým, ako sme sa dohodli na spolupráci, chceli odo mňa zaspievať a poslať na videu ich skladby ako Cotton Eye Joe či Whish you were here. Ďalšou vecou, ktorú odo mňa chceli, bolo, že chceli vidieť rôzne fotky v oblečení v ich štýle. No a posledným krokom pred tým, ako sme sa dohodli bolo, že som mala nahrať video z pódia v ich oblečení, ako sa pohybujem na ich skladby. Teda, ako budem vyzerať na pódiu na ich koncertoch. Potom všetkom povedali, že ma berú k sebe do kapely, čo ma veľmi potešilo.

Ako bude prebiehať vaša spolupráca? Budete bývať naďalej na Slovensku a vyrážať s Rednexom na koncerty?

Áno, budem normálne naďalej žiť na Slovensku. Naša spolupráca bude prebiehať asi takým štýlom, že manažment kapely ma bude kontaktovať dopredu na konkrétny termín koncertu, kedy ma budú potrebovať. Pokiaľ tam nebudem mať dohodnutú akciu na Slovensku ako Nika Karch a budem mať voľný termín, tak idem s Rednexom. Odletím v piatok z Viedne niekde do sveta, v sobotu odspievam koncert a v nedeľu sa vrátim. Letenky, ubytovanie, cateringy, všetky presuny z letísk a na koncerty mám zabezpečené. Zvyšok kapely bude lietať zo švédskeho Stockholmu. Je to všetko na veľkej profesionálnej úrovni a mňa najviac teší to, že budem spievať na pódiách po celom svete pred tisíckami divákov.

Ako sa cítite, máte pred tým trému, cítite nervozitu?

Momentálne sa cítim fajn, lebo sa mi podarila veľká vec a ešte stále sa z toho spamätávam. Dostávam množstvo správ, gratulácii nielen od kamarátov, ale hlavne od ľudí zo ,,slovenského showbiznisu“, ktorí mi blahoželajú k tomuto úspechu. Veľmi ma to teší a povzbudzuje do ďalšej kariéry. Tréma určite príde pred prvým koncertom s Rednexom, ale akonáhle budem na pódiu spievať, tréma opadne. Určite budem aj nervózna ale bez toho to pred tým nejde. Ľudia vidia Rednex na Slovensku ako kapelu, ktorá tu bola v minulosti a má jeden hit. Lenže Rednex je celosvetová kapela, ktorá koncertuje po celom svete, doteraz je žiadaná a stále ju pozývajú na koncerty. Vo svete ju berú inak, ako možno ju registrujeme my na Slovensku. Mať 70 koncertov za rok po celom svete je byť prakticky nonstop na cestách. A čo sa týka skladieb, majú viacero hitov. Určite to nie je len Cotton Eye Joe, ale aj Whish You Were Here, Spirit Of The Hawk , Hold Me For A While či Old Pop In An Oak.

Veľmi mi pomohli koncerty na Slovensku pred tisíckami divákov. Či už ako hosť turné Desmodu a Cigánskych Diablov (20 vypredaných koncertov po halách na Slovensku), turné s Beátkou Dubasovou, či vystúpenie na koncerte Karla Gotta. Viem, ako zvládať svoju trému a ako na ňu.

Je to predsa len iný štýl hudby, ktorý ste doteraz spievali, ako sa s tým popasujete? Nerobí vám nový štýl spevu problémy?

Myslím, že čo sa týka spevu, s týmto problém nebude. Videli a počuli ma spievať. Jasné, že je to iný štýl hudby ale mám to doma vyskúšané a odspievané niekoľkokrát. Skôr bude problém v mojej kondícií, keďže koncert Rednexu je 60 minútové skákanie, tancovanie, behanie po pódiu. Je to taká dobrá hodina zumby Na tomto ešte musím popracovať, aby som vládala. Ale veľmi sa teším, že ja obyčajné dievča z Michaloviec budem spievať vo švédskom Rednexe. Pozdravujem všetkých rodákov a ďakujem za príjemný rozhovor. Držte mi palce.

OBRAZOM: Speváčka Nika Karch zachytená objektívom
8
Galéria
Zdroj: Facebook Nika Karch (official)
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM