Zuzana Ročeňová Samospráva

ROZHOVOR s poslancom Zitrickým o Západe: Čo všetko je na sídlisku potrebné ešte vylepšiť?

Volebný obvod č. 4 tvorí sídlisko Západ. Čo sa za posledný rok na tomto sídlisku zmenilo? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií? Viac v našom rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s poslancom Zitrickým o Západe: Čo všetko je na sídlisku potrebné ešte vylepšiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako mestskí poslanci volebný obvod č. 4 zastupujú: Jozef Bobík, František Farkaš, Jozef Makohus a František Zitrický. Porozprávali sme sa s posledným menovaným, poslancom Františkom Zitrickým.

Skúste priblížiť dianie vo vašom volebnom obvode za posledné obdobie?

Obvod č.4 je klasicky „zmiešaný“ volebný obvod, ktorý zahŕňa ulice s rozsiahlou IBV, no aj ulice s pomerne hustou bytovou zástavbou. Tieto skutočnosti do značnej miery predznačujú, ktorým problémom musia čeliť obyvatelia, teda aj poslanci, v tomto obvode. Obvod predstavuje domov pre obyvateľov rôznych vekových kategorií. Špecifikom je, že obvod je „bránou“ vstupu do mesta po železnici i cestou smerom od Košíc. Aktuálne aj preložené autobusové nástupište. V obvode je silne zastúpené školstvo – základné školy T.J.Mussona, J.Švermu č.6 a Stredná zdravotnícka škola. Na hranici obvodu je aj Gymnázium P.Horova a samozrejme viacero materských škôl. Je potešiteľné, že všetky menované zariadenia sú vysoko hodnotené nielen v rámci nášho okresu. Aktuálne v obvode rezonujú problémy s prestavbou kruhovej križovatky pred nadjazdom, preloženie autobusovej stanice z Kostolného námestia na železničnú stanicu a s tým súvisiace dočasné obmedzenia, ktoré dúfam čoskoro pominú a v konečnom dôsledku budú prínosom pre naše mesto.

Čo považujete za najväčšiu vec, ktorá sa podarila?

Medzi akcie, ktoré budú mať najväčší prínos pre mesto ,bezpečnosť premávky, organizáciu dopravy možno spomenúť práve vyššie spomenuté akcie, ktoré už so skôr prevedenou rekonštrukciou železničnej stanice vytvoria modernejší vstup do nášho mesta, čo bude prínosom aj pri vnímaní nášho mesta v rámci prvého kontaktu. Časť obyvateľov v tejto chvíli vníma preloženie autobusového nástupišťa skôr negatívne ,ale po „vybrúsení“ grafikónu o odstránení niektorých technických problémov, určite väčšina ocení tento krok a hlavne, že sa otvorí priestor na dôstojné využitie Kostolného námestia. Pozitívne treba hodnotiť aj opravu nadjazdu, ktorá bola zrealizovaná pred rokom. Život v tejto časti je ovplyvňovaný aj z blízkosťou Zemplín centra a všetkými jeho aktivitami.

Je niečo, čo vás momentálne v tejto mestskej časti trápi?

Trvalou bolesťou, nielen, tejto časti mesta je zlý stav komunikácií, zlý stav chodníkov, nevyužité možnosti časti „Hrádok“ vzhľadom na majetkovoprávne pomery. Aj napriek určitému zlepšeniu, ešte sa ukazujú rezervy pri doprave starších obyvateľov z časti Tehelné pole do centra, Trvalou bolesťou je stav objektu hvezdárne, už aj vzhľadom na jeho históriu vo vzťahu k majstrovi Moussonovi. Výzvu predstavuje pre generál dopravy aj napojenie Priemyselnej ulice na hlavný ťah od Košíc. Časť obyvateľov nášho volebného obvodu stále nemôže sledovať regionálnu televíziu Mistrál. Časovanou bombou sa ukazuje stav kanalizácie v tejto časti mesta, ktorý sa ukazuje ako poddimenzovaný vzhľadom na búrlivú výstavbu v rámci Tehelného poľa, rozširovanie vydláždených a vyasfaltovaných plôch, ktoré sprevádzajú výstavbu supermarketov a iných centier.

Prezraďte, čo chystáte do budúcnosti?

K plánom do budúcnosti sa ťažko vyjadriť vzhľadom na končiace volebné obdobie, Vyššie spomenuté problémy však určite budú výzvou aj na najbližšie roky. Ukazuje sa naliehavá potreba systémovo zmeniť medziblokové priestory na sídlisku J.Švermu na moderné zóny oddychu hlavne pre rodiny s deťmi, podobne je naliehavá potreba zabezpečiť riešenie parkovacích miest. Stálou úlohou je zabezpečiť požadované podmienky pre život najzraniteľnejších skupín – seniorov, mladých rodín s deťmi. Zabezpečovanie pracovných miest je trvalou úlohou pre vedenie mesta.

Na čo by ste vo vašom volebnom obvode prijali viac financií?

Otázka provokuje k ľahkej odpovedi: Na všetko. Na prvé miesto by som predsa len dal financie na opravu ciest a chodníkov a financie na skvalitnenie oddychových možnosti pre matky s deťmi.

Aké želania majú obyvatelia?

Podľa rozhovorov s obyvateľmi sa ich želania v drvivej väčšine kryjú s mojimi želaniami. Moji spoluobčania si želajú hlavne pravidelné zamestnanie, dobré služby, kvalitnú zdravotnú starostlivosť a bezpečný život v našom dynamicky sa rozvíjajúcom meste.

Foto: archív František Zitrický

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM