Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Rozhovor s režisérkou michalovského ochotníckeho divadla: Sem-tam vystrčíme rožky

Prinášame vám rozhovor s režisérkou Divadla pri fontáne, ktoré oslavuje tohto roku výročie. Prečítajte si, čo všetko nám prezradila Helena Andreeva.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s režisérkou michalovského ochotníckeho divadla: Sem-tam vystrčíme rožky
9
Galéria

Predstavte sa naším čitateľom, akú máte funkciu v Divadle pri fontáne?

Volám sa Helena Andreeva, som jedna z dvoch režisérok divadla.

Počas piatich rokov michalovskí divadelníci odohrali vyše 40 predstavení a publiku sa predstavili viac ako 50-krát. Ako hodnotíte začiatky?

Päťročné pôsobenie Divadla pri fontáne si zasluhuje pozornosť vzhľadom na to, že ide o počin amatérskych režisérok, autoriek scenárov i samotných hercov. Pri vzniku divadla sme nemali v rukách žiadny prieskum trhu, aby sme si vedeli predstaviť či vôbec niekto v marci 2012 na konkurz príde, aké hry sa budú hercom páčiť, či bude vôbec záujem divákov.

Divadlo pri fontáne začalo písať svoju históriu v marci 2012. Z iniciatívy riaditeľky Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Milady Tomkovej sa uskutočnil prvý konkurz, na ktorý prišlo 45 ľudí. Prijatí boli všetci, no niektorí to vzdali hneď na začiatku.

Ukázalo sa, že skladba hercov – študenti, pracujúci, dokonca deti – ponúkla možnosť rozohrať bohaté, košaté, rôznymi charaktermi naplnené hry, predovšetkým veselohry – veď nám je v divadle predovšetkým veselo. Náš repertoár si našiel svojich divákov, čo nás nesmierne teší a nabíja novou energiou. Teší nás, keď diváci oceňujú pokrok v hereckých výkonoch i kvalitu scenárov.

Piate výročie ste oslávili hrou Žimné vre, ktorá mala vtipný i originálny slovník, ako ju vnímali diváci?

Hra Žimné vre bola pôvodne pripravená pre Mihaľovské desky, festival divadiel v nárečí počas michalovských letných slávností, ponúkli sme ju aj vidieckym divákom a reakcie boli najmä pozitívne – veď rozprávame príbeh obyčajných ľudí so svojimi ľudskými „potrebami“. Že sme sa nevyhli nejakému tomu nevhodnému slovu – čo narobíme? – sme realisti, ale sem-tam vystrčíme rožky. Páčilo sa to i našim rodákom v srbskej Vojvodine, kde sme sa predstavili na divadelnom festivale.

Koľko členov tvorí divadelný súbor a koľko rokov má najmladší a najstarší herec?

Počet hercov v súbore sa mení podľa hier a najmä preto, že každoročne k nám prídu noví členovia, ktorí striedajú odchádzajúcich maturantov. Aktuálne je to 26 hercov – od 8 do 62 rokov.

Môžu sa k vám pridať noví herci a doplniť váš tím?

Noví herci k nám prichádzajú priebežne: najprv ich pozveme sledovať naše skúšky, keď sa im práca a atmosféra zapáči, musia sa predstaviť krátkym vystúpením, napr. básňou, prózou, scénkou. Keď sú šikovní, hneď ich zapojíme do práce. Pomáhajú s kulisami, zaskakujú za chýbajúcich hercov a zvyčajne nastúpia do rozbehnutého vlaku, lepšie povedané rýchlika.

Ako vás vníma michalovské publikum?

Sme veľmi šťastní, že sme našimi hrami dokázali potešiť mnohých Michalovčanov, ukázalo sa, že vedia oceniť úsilie nadšencov a za ich záujem sme úprimne vďační. A ak sa niektorým naše hry nepáčia, je to v poriadku, veď v Michalovciach sa ročne predstaví množstvo divadiel, najmä profesionálnych, a tá pestrosť ponuky musí uspokojiť každého divadelného diváka.

Ako vidíte budúcnosť Divadla pri fontáne?

Budúcnosť? Plány si robíme na rok dopredu: pripravujeme tzv. veľkú hru na tradičnú premiéru 12. decembra a „malú“ hru v nárečí na Mihaľovské desky. Chceme ešte ponúknuť poslednú hru Cez okno stredným školám a Žimne vre vidieckym divákom. Čaká nás teda veľa práce – a na to sa tešíme. Dúfame, že budeme stále lepší a – ako hovoria naši športovci – urobíme všetko pre to, aby sa tak stalo.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Návrat na FOTKÁCH: Divadlo pri fontáne
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM