Rôzne

Šírava a jej okolie trochu inak: Spoznajte známe i menej známe miesta novými očami

Šíravu a jej okolie pozná zaiste každý. Viete však o týchto končinách všetko? Už onedlho sa budete môcť osobne presvedčiť.

Ilustračný obrázok k článku Šírava a jej okolie trochu inak: Spoznajte známe i menej známe miesta novými očami
Zdroj: TASR

Obľúbené podujatie špacirky po varošu pripravila michalovská radnica tentoraz netradične na Šírave. Na prázdninovú prechádzku je nutné rezervovať si miesto. Ide pritom o ojedinelý program. Toto spoznávanie známych i menej známych miest v okolí Zemplínskej šíravy pod vedením skúsených historikov, spojené s relaxom v thermalparku, môžete zažiť už v piatok 22. augusta od 14-tej hodiny.

Po stopách Šíravy

Počas špacírok navštívite Pútnický chrám v Klokočove. Podľa tradície tam v roku 1670, po zneuctení vojakmi, slzil obraz Bohorodičky. Okrem toho si pre účastníkov pripravili aj prehliadku Gotického kostola vo Vinnom, ktorý je jednou z dominánt vinárskej obce. Kostol preslávil aj kamenný epitaf šľachtica, ktorý mal tri manželky a pätnásť detí. Svoje tajomstvá dodnes nevydali ani podzemné krypty. Dozviete sa aj čo má spoločné tunajší rodák František Jozef Fuga so slovenskou zástavou.

Čítajte tiež: Stala sa najvýznamnejším pútnickým miestom Zemplína: Dedinku pri Šírave navštevujú ľudia z celého Slovenska

Mnoho nového vám prezradí návšteva Hradu nad obcou Vinné. Vypočujete si legendu o alchymistovi a príbeh hradného pokladu. Sprievodcovia vám ukážu tiež unikátnu vinicu a pôvodnú vínnu pivnicu.

Pribaľte si aj plavky

A ako sa obliecť a obuť? Vezmite si primerané oblečenie vzhľadom na návštevu chrámov, spoznávanie prírody, ale treba sa prispôsobiť i počasiu. Organizátori však tentokrát odporúčajú okrem pevnej obuvi aj plavky – na záver si účastníci užijú relax v thermalparku. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 20. júla na emailovej adrese spacirki@gmail.com alebo telefónom čísle 0949 610 197. V ce­ne 15 eur na osobu/deti, študenti, seniori nad 62 rokov 12 eur, je zahrnutá preprava, vstupy do pamiatkových objektov, prípitok v hradnej vínnej pivnici, sprievodca a 3,5-hodinový vstup do" vodného sveta Thermalparku Šírava":http://michalovce.dnes24.sk/…cicom-177348.

Môže vás zaujímať:

Lúč a Vinné o novinkách a poplatkoch: Pripravuje sa aj rekonštrukcia, ktorá poteší

Michalovce čaká horúce kultúrne leto: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM