Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Slovakotex, Šíravan...5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko Michalovčanov si ešte dodnes dá stretnutie pri dome služieb? Michalovské obchody, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Slovakotex, Šíravan...5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Michalovciach
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody na niektorých miestach v centre Michaloviec menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam teraz nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Pamätáte si na tieto?

Cukráreň v Dome služieb

Bývalý dom služieb, kde sídli dnešné kaderníctvo, mal kedysi vo svojich priestoroch oveľa sladšie služby. Michalovčania chodili do cukrárne na mieste, kde strihajú vlasy a robia ľuďom účesy. Pochutnávali si na zákuskoch a všakovakých dobrotách. Spomínajú na to aj dnešní 50-tnici, ale aj ich rodičia vo veku okolo 70-rokov. Boli to vraj sladké časy.

Šíravan

Za socializmu bol Obchodný dom Šíravan reprezentačným obchodným strediskom. Bol jedným z najväčších obchodných domov v Michalovciach. Hoci dnes je tam už pešia zóna, kedysi pred ním stále staré žiguláky, vtedy veľmi populárne. Aj do dnešného dňa sa ľudia stretávajú pri Šíravane ako pri určitom známom bode mesta. A ako je zrejmé, názov je odvodený od Šíravy.

Ryba na námestí

V strede námestia mali vždy otvorené dvere, z ktorých bolo cítiť ryby. Ľudia si tu kupovali čerstvé zavináče, ale aj údenače. Tí, ktorý si ryby nenechali zabaliť do kelímkov alebo do papiera domov, ich konzumovali priamo na mieste. V menšej predajni stáli asi dva vysoké pulty, pri ktorých sa mohli zákazníci spokojne najesť. A čo dneska? No, predsa tá treska. Opýtali si k tomu aj nejaký ten rohlík a obed bol vyriešený.

Tuzex

Kto by ho nepoznal. Legendárny Tuzex neďaleko bývalej autobusovej stanice. Stálo sa tam v radoch a mali tam všetko. Mladší si spomínajú najmä na hračky, ktoré ich tam ohúrili. Dom pre bábiky, moderné barbie, detské kuchynky, kúpeľne, ale aj poníky. Svet hračiek pre malých, na ktoré si dnes letmo spomíname, že sa nachádzali na poschodí a pred Vianocami to tam bolo plné ľudí.

Slovakotex

Koberce, látky a drahé kabáty..dnes sa hovorí, že solventnejší alebo tí, ktorí v meste niečo znamenali, tam mali protekciu. Na tovar sa čakalo dlho a už vtedy nechávali predavačky odkladať tovar vybraným klientom. Ešte aj dnes sú doma na stenách obrazy – kobercové obrazy, ktoré boli vtedy v móde. Kvalitné koberce pretrvali tiež až do súčasnosti.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: michalovce@global24.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM