Ondrej Petričko Správy

Slovenské elektrárne sa chystajú vypnúť dva bloky vo Vojanoch: Čo je za tým?

Od začiatku budúceho roka plánujú Slovenské elektrárne vypnúť dva bloky v Elektrárni Vojany. Hlavným dôvodom je zavedenie nového poplatku pre výrobcov.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské elektrárne sa chystajú vypnúť dva bloky vo Vojanoch: Čo je za tým?
Zdroj: Webnoviny.sk

Podpredseda predstavenstva Slovenských elektrárni (SE) Branislav Strýček tvrdí, že hlavným dôvodom vypnutia blokov je zavedenie nového poplatku pre výrobcov elektriny za prístup do prenosovej alebo distribučnej sieti, takzvaného G-komponentu. „Za takýchto podmienok si nevieme predstaviť, že by sme tie bloky prevádzkovali. Tento poplatok znevýhodňuje výrobcov elektriny na Slovensku oproti ostatným krajinám. Nerozumiem tomu, prečo chceme eliminovať rozvoj elektroenergetiky na Slovensku," povedal Strýček.

Dôvodom je zavedenie nového poplatku

Ako spresnila hovorkyňa SE Janka Burdová, od nového roka vypnú prvý a druhý blok vo Vojanoch, ktoré sú pripojené do distribučnej sústavy. Modernizované a rekonštruované bloky číslo päť a šesť, ktoré sú pripojené do prenosovej sústavy, zostávajú zatiaľ v prevádzke a pokračujú v spoluspaľovaní biomasy.

Slovenské elektrárne v súčasnosti prevádzkujú elektrárne s celkovým inštalovaným výkonom 5 737 megawattov. Po vypnutí dvoch vojanských blokov v michalovskom okrese sa zníži inštalovaná kapacita Slovenských elektrární o 220 megawattov.

Na východe vypnú bloky len vo Vojanoch

Slovenské elektrárne plánujú vypnúť len spomínané bloky vo Vojanoch na východe Slovenska. Ostatné svoje zdroje budú naďalej prevádzkovať. Po oznámení regulačným úradom, že sa na Slovensku chystá zavedenie G-komponentu, sa pritom slovenský dominantný výrobca elektriny nechal počuť, že hrozí aj odstavenie tepelnej elektrárne v Novákoch.

„Diskutujeme s regulátorom o uznaní týchto nákladov. Regulátor má však predstavu, že nie všetky náklady sú uznateľné. Pokiaľ nebudeme mať uznateľné náklady, tak nemáme dôvod túto elektráreň ďalej prevádzkovať," konštatoval Strýček s tým, že diskusia o tejto téme s regulačným úradom je konštruktívna a mala by sa ukončiť do konca októbra.

Poplatok nie je podľa úradu diskriminačný

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík vysvetľoval zavedenie G-komponentu aj Bruselu. Vo svojom liste ubezpečil riaditeľa pre vnútorný trh s energiami generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre energetiku Klausa-Dietera Borchardta, že zavedením G-komponentu úrad neurobil nič neobvyklé, čo by nemalo oporu v európskej legislatíve a v praxi ostatných členských krajinách EÚ.

„Všetky kroky nášho úradu sme robili s vedomím, že v nijakom prípade nie sú v rozpore s legislatívou Európskej únie, nie sú diskriminačné, a že nesmú a nebudú mať negatívny dopad na otvorenosť vnútorného trhu a proces jeho integrácie," napísal Holjenčík v liste.

Zavedenie poplatku sa nepáči najmä dominantnému výrobcovi elektriny, Slovenským elektrárňam. Podnik nevylúčili v tejto veci ani súdnu dohru.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM