Aktualizované Rôzne

Slovensko bude mať novú blahoslavenú: Stane sa ňou rodáčka z okresu Michalovce!

Slovensko bude mať novú blahoslavenú. Stane sa ňou rodáčka z Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko bude mať novú blahoslavenú: Stane sa ňou rodáčka z okresu Michalovce!
Zdroj: TASR

Slovensko bude mať novú blahoslavenú. Pápež František prijal v utorok na osobnej audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kardinála Angela Amata SDB a schválil dekrét o mučeníctve Anny Kolesárovej z Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Informovala o tom v stredu Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS).

S hrdosťou

„S hrdosťou som prijal dnes napoludnie správu o procese, ktorý pozitívne skončil v prospech Anky Kolesárovej, Božej služobnice, ktorá pochádza z našej arcidiecézy, z Vysokej nad Uhom. Očakávali sme túto správu. Pripravovali sme najprv proces v diecéze a potom, od 2011, sme ho posunuli do Ríma. Sledovali sme každý krok napojení na postolátora, ktorý pochádza z Talianska. Dnes, keďže toto úsilie, dalo by sa ľudsky povedať, nebolo márne, tak tešíme sa z toho, pretože máme jeden krásny vzor a okrem toho veľkú pomocnicu v nebi,“ uviedol košický rímskokatolícky arcibiskup-metropolita Bernard Bober s tým, že sa tešia na jej vyhlásenie, ktoré plánujú ešte v tomto roku.

Anna Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Jej život poznačilo rozhodnutie, ktoré si sama zvolila – radšej smrť než stratu panenstva. V závere druhej svetovej vojny ju zastrelil sovietsky vojak, ktorému sa odmietla podvoliť. Zomrela 22. novembra 1944 vo svojej rodnej obci, kde je aj pochovaná.

Cieľ pútnikov

Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o jej smrti nachádza zápis z roku 1944, ktorý urobil tamojší farár – dekan Anton Lukáč. Svedectvo podpísalo päť svedkov. Pri tomto hrdinskom čine ju podľa zápisu posilňoval eucharistický Kristus, lebo predtým pristúpila k svätej spovedi a k svätému prijímaniu. Jej hrob je dodnes cieľom pútnikov z celého Slovenska, najmä z radov mládeže.

Medzi viacerými dekrétmi Kongregácie pre kauzy svätých, ktoré v utorok schválil pápež a v stredu zverejnila Svätá stolica, je aj ďalších päť potvrdení zázrakov na príhovor blahoslavených, ktorí teraz už priamo smerujú k svätorečeniu.

Je medzi nimi niekdajší pápež Pavol VI. (1897–1978), ďalej salvádorský arcibiskup Óscar Arnulfo Romero (1917–1980), talianski diecézni kňazi Francesco Spinelli a Vincenzo Romano a nemecká rehoľníčka Katharina Kasperová, zakladateľka Inštitútu chudobných služobníc Ježiša Krista.

Dekrétom bol potvrdený aj zázrak na príhovor paraguajskej bosej karmelitánky z 20. storočia Márie Felície od Sviatostného Ježiša, vlastným menom Maríe Guggiari Echeverríovej.

Foto: Anka Kolesárová, náhrobok na cintoríne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM