Miroslav Pomajdík Samospráva

Splácanie dlhu bude pre Košický kraj ľahšie: Za práce na cestách dlžíme vyše 4 mil. eur

Na dnešnom zasadnutí poslancov Košického samosprávneho kraja ( KSK ) sa okrem volieb do KSK rokovalo aj o vzniknutých dlhoch. Poslanci schválili reštrukturalizáciu dlhodobých záväzkov z dodávateľských úverov – PPP z roku 2007.

Ilustračný obrázok k článku Splácanie dlhu bude pre Košický kraj ľahšie: Za práce na cestách dlžíme vyše 4 mil. eur
Zdroj: TASR

„Dlhodobé záväzky z dodávateľských úverov, vznikli postúpením záväzkov zo zmlúv o dielo a úverových zmlúv voči zhotoviteľom stavebných prác na cestách II. a III. triedy. Jedná sa o záväzky voči zhotoviteľom Eurovia a.s., Inžinierske stavby a. s. a Strabag a. s. Po postúpení týchto pohľadávok na bankové inštitúcie Dexia banka Slovensko a neskôr Slovenská sporiteľňa, spláca KSK v súčasnosti uvedené záväzky voči banke v pravidelných mesačných splátkach v sume 212 400,54 eur. Ich zostatok ku koncu mesiaca máj predstavuje sumu 4,03 milióna eur,“ uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa. Splátky v súčasnosti budú predstavovať sumu 85 571 eur mesačne. Tieto opatrenia pomôžu KSK znížiť nápor na rozpočet bežných výdavkov a k výhodnejšej cene financovania.

KSK začal tiež rokovania so Slovenskou sporiteľňou kvôli zníženiu záťaže na rozpočet bežných výdavkov. KSK chce vyjednať úpravu splátok svojho dlhu tak, aby sa tie upravili na rovnomernú mesačnú čiastku, ktorú budú splácať do decembra 2017. Celkové vyrovnanie tohto dlhu malo byť pôvodne ukončené v decembri 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM