Miroslav Pomajdík Samospráva

Spoločný kandidát na župana? Pravica sa v kraji nevie dohodnúť...

Spoločným kandidátom SaS a SDKÚ-DS na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane právnik a člen SaS Rastislav Masnyk. Strany Most-Híd a KDH pôjdu zrejme vlastnou cestou.

Ilustračný obrázok k článku Spoločný kandidát na župana? Pravica sa v kraji nevie dohodnúť...
Zdroj: TASR

SaS a SDKÚ-DS budú mať spoločného kandidáta

„Pravicové strany opäť raz dokazujú svoju impotenciu a najmä v KDH nie sú schopní sa ‚vymáčknuť‘. Dlho trvá, kým povedia áno alebo nie. V biznise by sa s nimi dávno nikto nebavil,„ povedal líder SaS Richard Sulík a podľa neho je Masnyk úspešným právnikom, ktorý ovláda viacero svetových jazykov. „Áno, SDKÚ-DS je pripravená podporiť pána Masnyka. Máme uznesenie, že je momentálne najvhodnejším kandidátom,“ povedal košický krajský predseda SDKÚ-DS Marek Vargovčák. Táto strana pôvodne navrhovala na post šéfa kraja exposlanca NR SR Martina Pada, ktorý sa však kandidatúry vzdal.

Krajský predseda KDH v Košickom kraji Jozef Bobík reagoval na Sulíkové slová: „My kandidatúru pána Masnyka nepodporíme. Máme svoju kandidátku Máriu Sabolovú, považujeme ju za lepšiu a perspektívnejšiu,„ odkázal liberálom. Bobík si myslí, že nie je žiadnou tragédiou, keď strany Ľudovej platformy navrhnú dvoch kandidátov na predsedu Košického samosprávneho kraja, keďže voľby sú dvojkolové „Minulý týždeň som SDKÚ-DS a Mostu-Híd poslal list, v ktorom ich pozývam na spoločné rokovanie o kandidátoch na poslancov a v ďalšom slede o postupe pri nominácii na župana. Odpoveď zatiaľ neprišla,“ dodal Bobík.

Koho podporí Most-Híd?

Strana Most-Híd absolvovala spoločné rokovania so stranou SMK. „Rokovali sme už dlhšie. Pred mesiacom a pol sme si sadli a tento týždeň v pondelok (29. 7.) odmietli koalíciu. Vraj nie sú na to pripravení,„ vysvetlil krajský šéf Mostu-Híd v Košickom kraji Elemér Jakab a doplnil, že momentálne jednajú so všetkými stranami Ľudovej platformy. „Mali sme spolu uzavrieť koalíciu na krajských poslancov. Potom KDH oznámilo, že kandiduje Máriu Sabolovú, neskôr SDKÚ-DS, že má Martina Pada. S nami to nekonzultovali a my sme to zobrali na vedomie,“ uzavrel Jakab a nevylúčil, že predvolebný postup v KSK bude jeho strana koordinovať najmä s KDH.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM