Správy

Správa, ktorá zarmúti všetkých miestnych lyžiarov: Skipark Chlmec po 12 rokoch ukončil prevádzku!

Na vzdialenejšie strediská budú počas tejto zimy odkázaní lyžiari z nášho okolia. Miestny areál - Skipark Chlmec v tejto sezóne totiž neotvoria. Po 12 rokoch ukončil svoju prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku Správa, ktorá zarmúti všetkých miestnych lyžiarov: Skipark Chlmec po 12 rokoch ukončil prevádzku!
Zdroj: TASR

Ako informoval bývalý správca skiparku Oliver Barinka, stredisko bolo štyri roky na predaj. Našiel sa však iba záujemca o jeho techniku, ktorú vlastník odpredal. Chlmec prišiel o čerpacie zariadenie, snežné delá a ratrak. Vlek je ešte na zjazdovke, no aj ten zrejme časom speňažia. Isté je, že stredisko ležiace asi sedem kilometrov od Humenného počas tejto sezóny neotvoria. V prevádzke bolo nepretržite od roku 2004.

Lyžiarske areály na Zemplíne sú situované v nižších nadmorských výškach. Ich prevádzka nebýva až natoľko efektívna ako v iných – podhorských regiónoch Slovenska. Strediská sú menšie a sezóny bývajú kratšie. Navyše ich zvyknú sprevádzať teplotné výkyvy. „Výroba snehu je nákladná záležitosť z pohľadu spotreby elektrickej energie,“ ozrejmil Barinka.

Na Zemplíne sa aktuálne nelyžuje. Ďalšie zo stredísk – Danová pri meste Medzilaborce, je mimo prevádzky už niekoľko rokov. Lyžiarsky vlek v obci Parihuzovce je síce na sezónu pripravený, no areálu chýba to najdôležitejšie – sneh. Nedisponuje totiž funkčnými snežnými delami. „Len čo nasneží, sme pripravení stredisko otvoriť,“ informoval jeho správca Ján Špitalik.

Za najbližšími zjazdovkami budú počas zimy cestovať Zemplínčania zrejme až ku Košiciam, Sabinovu či Bardejovu. Niektorí sa chystajú lyžovať k susedom – na juhovýchod Poľska a Zakarpatskú Ukrajinu.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM