Tomáš Šuhajda Krimi

Stihne súd rozhodnúť? Ak nie, pán Zemplína pôjde na slobodu

V piatok začalo nové hlavné pojednávanie so zemplínskym veľkopodnikateľom Mikulášom Varehom. 1. marca 2014 mu pritom končí zákonná lehota väzby a ak dovtedy súdy právoplatne neuzavrú jeho prípad, zemplínsky veľkopodnikateľ sa dostane na slobodu.

Ilustračný obrázok k článku Stihne súd rozhodnúť? Ak nie, pán Zemplína pôjde na slobodu
Zdroj: Webnoviny.sk

Vzhľadom na zdravotný stav obžalovaného sa nové pojednávanie koná v banskobystrickom Ústave na výkon väzby a so súhlasom lekárov. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu sa nový proces má zaoberať doplnením dokazovania prezentáciou listinných dôkazov v nadväznosti na rozhodnutie Najvyššieho súdu (NS) SR.

Zemplínskemu veľkopodnikateľovi uložil v apríli minulého roku senát ŠTS 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest stotisíc eur za podvody s DPH. Mikuláš Vareha sa voči verdiktu odvolal a Najvyšší súd SR rozsudok prvostupňového súdu zrušil.

Varehova cukrovka

Pôvodne sa nový proces mal začať 2. decembra minulého roku. Obžalovaného podnikateľa však pre náhle zdravotné problémy museli hospitalizovať v trenčianskej Nemocnici pre obvinených a odsúdených. Podľa dostupných informácií obžalovanému diagnostikovali cukrovku. Ďalšie informácie o zdravotnom stave údajne obžalovaný zakázal zverejňovať.

Prokurátor pre médiá uviedol, že očakáva úspešný priebeh ďalšieho pojednávania, ktorého termíny sudca stanovil do 24. januára. Nový proces sa má zaoberať iba listinnými dôkazmi, nie výsluchom svedkov, prípadne znalcov.

Mikulášovi Varehovi sa 1. marca 2014 končí zákonná lehota väzby. Ak dovtedy súdy právoplatne neuzavrú jeho prípad, zemplínsky veľkopodnikateľ sa dostane na slobodu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM