Správy Správy

Stromy späté s regiónom zaujmu určite svojím príbehom: Michalovčania, ktorý z týchto 16-tich je pre vás ten naj?

Staré a vzácne stromy súťažia o titul STROM REGIÓNU ZEMPLÍNA. Svoje príbehy rozpovedali gaštany na Hrádku, topole v okolí Šíravy, ale aj ďalšie neobjavené stromy, z ktorých každý má svoj dávny príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Stromy späté s regiónom zaujmu určite svojím príbehom: Michalovčania, ktorý z týchto 16-tich je pre vás ten naj?
Zdroj: Dnes24.sk

Krásne stromy zo Zemplína sa rozhodla zmapovať anketa, ktorú vyhlásili ochranári v spolupráci zo Zemplínskym osvetovým strediskom a občianskym združením Telekia. Nejde o známe chránené stromy, ktoré dobre poznáme, ale ešte tie neodhalené.

Vzácne a ohrozené stromy

Zaujímavou súťažnou anketou chcú verejnosti povedať, že stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka a zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu. Cieľom ankety Strom regiónu Zemplín 2015 je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy.

„Strom k svojmu životu človeka nepotrebuje, to človek pre svoj život potrebuje stromy,“ uvádza ZOS.

Správa Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat v spolupráci so Zemplínskym osvetovým strediskom v Michalovciach- kultúrnym zariadením KSK a občianskym združením TELEKIA vyhlásili anketu Strom regiónu Zemplína. „Do ankety bolo CHKO Vihorlat vybraných 16 fotografií stromov. Hlasovanie prebieha na stránke Facebooku Zemplínskeho osvetového strediska a potrvá do 27. novembra 2015,“ informovali. Ľudia mohli zasielať fotografie 50 až 100-ročných, no i starších menej známych stromov, do mája tohto roka.

Skvosty na Šírave, na Hrádku i v okolí

Medzi finalistami je Breza previsnutá (Starý Koňuš – lúky), ktorú odfotila Viktória Doričová. Rovnakú lokalitu si vybral aj Ladislav Palko s Bukom lesným a Javorom mliečnym. Medzi zaujímavé stromy sa zaradila aj Lipa veľkolistá, ktorá je z Baškoviec od Martiny Králikovej. Tá prispela aj Čerešňou vtáčou v Topoľanoch.Šírava sa pýši Topoľom čiernym v lokalite Kaluža, ale aj Borovicou lesnou, ktorá učarovala na Prímestskej oblasti Andrey Potisovej. Z Lastomíra je Dub letný od Anny Zásadnej. Drahňov reprezentuje Agát biely od Zdenka Šteliara.Od rovnakého autora je aj Gaštan jedlý na Hrádku. Brest horský pochádza z obce Nižný Hrušov, pahrunky, od Antona Vasiľa. Ján Vataha odfotografoval Jaseň štíhly v parku v Bracovciach. O vašu priazeň sa uchádzajú aj tri duby z Remetských Hámrov.

Premena do krásy

Sprievodnou aktivitou je výstava Premena do krásy – Čaro pestrofarebných motýľov. Premena do krásy je venovaná lietajúcim skvostom našej prírody – motýľom. Zachytáva celý priebeh tejto tajuplnej zmeny od vajíčka až po dospelého motýľa. „Príbehy stromov sú zverejnené na spoločnej výstave v Zemplínskom osvetovom stredisku do 27. 11 2015, kedy sa ukončí aj hlasovanie o STROM regiónu ZEMPLÍNA,“ dodalo na záver ZOS. Hlasovať o strom Zemplína môžete tu.

Zdroj foto: ZOS

Tieto stromy súťažia o titul STROM REGIÓNU ZEMPLÍNA
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM