Ondrej Petričko Rôzne

Michalovčania a deň bez tabaku: Výdych fajčiarov zanalyzuje špeciálny prístroj

Posledný májový deň je Svetovým dňom bez tabaku (World No Tobacco Day). Pri príležitosti tohto dňa prichystal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) pre fajčiarov aktivity, ktoré by im mohli pomôcť prestať fajčiť.

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania a deň bez tabaku: Výdych fajčiarov zanalyzuje špeciálny prístroj

Počas piatkového rána si môžu aj Michalovčania nechať urobiť analýzu vydychovaného vzduchu prístrojom Smokerlyzer. Môžu tak urobiť od 8.00 hod. do 10.00 hod. pred mestským úradom.

Následne sa pracovníci RÚVZ sa presunú do poradne RÚVZ a od 10.30 hod. do 12.30 hod. tam budú takisto vykonávať analýzu vydychovaného vzduchu, ale budú poskytovať odborné poradenstvo a cenné rady pri odvykaní od fajčenia.

Počty fajčiarov sú alarmujúce

Posledný májový deň stanovila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). Cieľom je poukázať na zdravotné riziká spojené so spotrebou tabakových výrobkov a na význam opatrení, ktoré sa ju usilujú znížiť. Spotreba tabakových výrobkov je totiž jediná príčina úmrtí na svete, ktorej možno predchádzať, podotkla hovorkyňa. V súčasnosti má podľa WHO fajčenie na svedomí smrť jedného z 10 dospelých na celom svete.

Na Slovensku podľa údajov RÚVZ fajčí 38 % dospelých ľudí, viac mužov ako žien. Pritom až 52 % ľudí spomedzi fajčiarov je vo veku do 30 rokov.

Svetový deň bez tabaku sa tento rok zameriava na snahy o dosiahnutie zákazu tabakovej reklamy, propagácie a sponzorstva, ktorým sa venuje článok 13. rámcového dohovoru WHO o kontrole tabaku. Globálna tabaková epidémia zabíja v súčasnosti šesť miliónov ľudí ročne, z ktorých viac ako 600 000 sú nefajčiari umierajúci na následky pasívneho fajčenia.

Ak nebudeme konať, epidémia fajčenia ročne zabije do roku 2030 viac než osem miliónov ľudí. Viac ako 80 % týchto úmrtí, ktorým možno predísť, postihne ľudí žijúcich v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM