Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Tajné cyklochodníčky pri elekrárni: Bicyklom k sútoku Laborca s Uhom

Skúsený turista prezradil cyklochodníčky, o akých ste netušili. Prevedie vás trasou cez elektráreň, ale aj miesto, kde sa vlievajú rieky.

Ilustračný obrázok k článku Tajné cyklochodníčky pri elekrárni: Bicyklom k sútoku Laborca s Uhom
Zdroj: Dnes24.sk

Nenáročnú rovinatú výletnú túru vhodnú pre cestné a trekingové bicykle môžeme začať v Michalovciach ale aj inde. Pokojnou jazdou po rekreačných strediskách Zemplínskej šíravy sa v pohode rozbicyklujeme a v obci Jovsa (16 km) sa stočíme doprava na juh.

„V Závadke kolmo križujeme, cestu E50 a stále južným smerom cez Blatné Revištia prídeme do obce Blatné Remety (30 km). Tu je potrebné zvrtnúť sa vpravo na západ, poľnou cestou popri Senianskych rybníkoch došliapať do Iňačoviec a asfaltkou až do Zemplínskej Širokej (40 km),“ vysvetľuje Anton Hasák, predseda Klubu slovenských turistov Turista Michalovce.

Kde sa vlieva Laborec?

Pred odbočením v Blatných Remetoch na poľnú cestu sa oplatí zájsť ešte 2 km rovno ďalej do Blatnej Polianky na veľmi pekný a príjemný ranč Nová Zem. „Po odbočení vľavo v Zemplínskej Širokej – Rebríne smerujeme na juh po ceste č. 555 cez Palín do Stretavy, kde sa z hlavnej pustíme vpravo do obce Stretavka. Tu neodbočíme vpravo po hlavnej ale pokračujeme rovno po spevnenej ceste k ochrannej hrádzi, za ktorou vedie pár sto metrov už len poľná cesta k sútoku Laborca a Uhu, k takzvanému špicu (52 km), na ktorom nás však občas môžu „privítať“ roje komárov,“ prezradil skúsený turista. Zaujímavosťou vraj je, že Laborec sa tu vlieva z pravej strany do omnoho mohutnejšieho Uhu, no po splynutí riek netečie už ďalej široký Uh akoby človek očakával, ale iba pôvodne skromný Laborec.

Cez elektráreň

Po krátkom návrate v Stretavke zahneme vľavo, minieme širokorozchodnú trať, pred Drahňovom sa pustíme vpravo na sever a cez Budkovce a Lastomír uzavrieme okruh v Michalovciach (77 km). „Komu by to bolo ale málo, môže si túru predĺžiť o takých 16 km prejsť cez Vojany (tepelná elektráreň) a zájsť do od r 1986 prírodnej rezervácie Raškovský luh,“ povedal predseda turistov. Je to zvyšok lužného lesa a časti lúk na riečnych nánosoch s výskytom chránenej korunkovky strakatej. „Už len prejsť cez Veľké a Malé Raškovce a cez Slavkovce uzavrieť nadstavbový okruh v Budkovciach,“ uzavrel A. Hasák.

Čítajte tiež:

Bikeri, zbystrite pozornosť: Otestujte sa na originálnych pretekoch okolo skvostov nášho regiónu

Cyklistika pri elektrárni? Prečo nie?
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM