Rôzne

Také ste možno ešte ani nevideli: Michalovčanka Erika chová neobyčajné plemeno psa

Erika z Michaloviec chová nevšedné psie plemeno, aké ste možno ešte na vlastné oči ani nevideli. Ide o vlkodava z Ázie, ktorých vlastní hneď viacerých.

Ilustračný obrázok k článku Také ste možno ešte ani nevideli: Michalovčanka Erika chová neobyčajné plemeno psa
4
Galéria
Zdroj: Archív E.

V uliciach Michaloviec môžeme natrafiť na pestrú škálu psích plemien. Kým najväčšiu skupinu tvoria kríženci, hneď po nich si svoje miesto držia yorkshiry. Ak by sme sa pozreli na opačný koniec rebríčka, našli by sme tam plemená, ktoré majú v Michalovciach len zopár či dokonca iba jediného zástupcu, viac sa o tom môžete dozvedieť v našom nedávnom článku.

Prileteli z Ázie

Erika z Michaloviec chová v rodine hneď dvoch neobyčajných psíkov – stredoázijských ovčiakov. Nekúpila ich z chovnej stanice na Slovensku ani od slovenského majiteľa, ale prileteli až z ďalekých krajín Ázie. Ide o vlkodava z Kirgizska spolu s turkménskym typom vlkodava.

„Jedného máme z Turkmenistanu a druhého z Kirgizska,“ prezradila Erika zložitý proces ich príchodu. Tento stredoázijský pes má veľmi veľa typov vďaka obrovskej rozlohe Strednej Ázie, ktoré sa od seba odlišujú či v stavbe tela, hlavy alebo mohutnosti. Tieto typy sa môžu deliť aj na typ turkménskeho psa alebo aj kirgizského, aké vlastní Erika.

Skrátené uši a chvost

Zvláštnosťou je, že tejto rase psov odstrihávajú časť uší a chvosta. Aj preto sú už na prvý pohľad odlišné od iných plemien. „Asi, keď mali dva týždne, tak im odstrihli z uší a chvosta. Ide o to, že je to bojové plemeno a skrátenie uší a chvosta im má zabrániť, aby sa tam hrýzli, prípadne, aby nemali slabú stránku pri napadnutí iným psom,“ vysvetlila Erika.

Títo psi sa vyznačujú veľkými rozmermi, mohutnou kostrou, veľmi rozvinutým svalstvom, duševnou vyváženosťou a vedomím svojej sily. Sú obalení nekonečnou odvahou a nezávislosťou. „Nie je to žiadna krvilačná beštia, ako si mnohí myslia,“ hovorí Erika, no zároveň dodáva, že do ich dvora nikto nevojde len tak a s rodinou sú vďaka týmto havkáčom naozaj chránení. „Sú veľmi verní, milujúci a chránia nás,“ doplnila na záver.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

OBRAZOM: Michalovčanka chová psov, akých ste asi ešte ani nikdy nestretli
4
Galéria
Zdroj: Archív E.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM