Zuzana Ročeňová Rôzne

Tomuto bocianovi sa do Afriky nechcelo: Pod dohľadom ochranárov zimuje pri Michalovciach

Aj napriek tomu, že v posledných mesiacoch kraľuje v našich končinách zimné počasie jednému bocianovi bielemu to nevadí. Ten vymenil horúcu Afriku za chladný Zemplín.

Ilustračný obrázok k článku Tomuto bocianovi sa do Afriky nechcelo: Pod dohľadom ochranárov zimuje pri Michalovciach
Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek tomu že nastúpilo chladné zimné počasie jeden bocianí otužilec sa potuluje po Zemplíne. „Pár dni sa zdržal pri obci Vinné, neskôr bol pozorovaný v Michalovciach pri rieke Laborec a aj v obci Pozdišovce, posledné hlásenia hovorili, že sa zdržiava pri obci Malčice,“ informovala zoologička Zuzana Argalášová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat. To, že bocian neodletel nie je vraj nejaká zvláštna rarita.

„Každoročne evidujeme niekoľko opozdilcov, ktorí sa v zime potulujú po Zemplíne. Ak neodleteli s ostatnými kŕdľami určite na to mali dôvod. Tých dôvodov môže byť niekoľko. Ich zotrvanie mohla ovplyvniť teplá jeseň, môžu to byť choroby, parazity peria, prípadne môže ísť o mláďatá z neskoršieho hniezdenia, ktoré nemajú dosť síl na odlet do Afriky,“ vysvetlila Argalášová.

Zima bocianovi nevadí

Podľa zoologičky, bocianovi nevadí sneh, mráz a chladné počasie. Dôležité pre neho je, aby mal dostatok potravy. „Väčšina volajúcich, ktorým sa podarí v zimnom období vidieť bociana, chce, aby sme bocianov prišli odchytiť. Ak sú jedince v dobrej kondícii a dokážu lietať tak odchyt nie je jednoduchý a ani potrebný. Pokiaľ lietajú, nachádzajú dostatok potravy (napríklad hraboše na poliach) je najlepšie ich nechať v kľude bez zbytočného stresovania. Pokiaľ si bociany nájdu dostatok potravy a nie sú zranené, tak dokážu prežiť,“ povedala Argalášová.

Až keď zoológovia spozorujú, že je bocian vysilený a stráca plachosť, pristupujú k odchytu a premiestneniu do rehabilitačnej stanice. Bociana budú naďalej pozorovať a v prípade potreby mu pomôžu.

Môžeme im pomôcť

„Zimujúce bociany môžeme aj prikrmovať, vďačné príjmu pomoc od človek a pokiaľ bocian nie je zranený či úplne vysilený je to lepšie riešenie, nechať bociana prezimovať vo voľnej prírode s trochou pomoci vo forme vykladania potravy,“ hovorí Argalášová.

Na miesta ich výskytu môžeme vyložiť menšie ryby do veľkosti 10 cm, pokrájané hovädzie, kuracie mäso či iné hydinové žalúdky, srdcia alebo granule pre psov. Ako vysvetlila zoologička skúsme prikrmovať vždy v jednej dennej fáze, aby si bociany zvykli na čas kŕmenia. Kŕmenie môžeme začínať písknutím či iným zvukom, ktorý sa bociany naučia rozoznávať a bude pre ne signálom podávania potravy.

Prekonajú viac ako 30 tisíc kilometrov

Bociany biele patria medzi najznámejšie sťahovavé vtáky. Preletujú medzi hniezdiskami a zimoviskami obrovské vzdialenosti. „Z Európy migrujú až do južne položených afrických krajín. Populácie migrujúce východnou migračnou trasou prezimujú v Sudáne a Čade, časť letí na juh do Tanzánie, Zambie až Juhoafrickej republiky. Západoeurópska migračná trasa bocianov vedie cez Gibraltár do Afriky. Časť populácie prezimuje aj v Španielsku.Za jeden rok prekonajú migrujúce bociany viac ako 30 000 km," vysvetlila zoologička.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM