Samospráva

Určite vás bude zaujímať: Michalovce hospodárili vlani s prebytkom, tu sú podrobnosti

Michalovská samospráva vlani hospodárila s prebytkom. Veľká časť z neho poputuje do rezervného fondu mesta.

Ilustračný obrázok k článku Určite vás bude zaujímať: Michalovce hospodárili vlani s prebytkom, tu sú podrobnosti
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

„Za rok 2017 bol dosiahnutý celkový prebytok rozpočtu, vrátane finančných operácií, vo výške 1 531 341 eur. V tomto výsledku sú zúčtované aj nepoužité účelové zdroje zo štátneho rozpočtu a prijaté preddavky, ktoré prechádzajú na použitie do roku 2018 vo výške 110 788 eur a z prebytku sa v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách musia vylúčiť,“ informovala poslancov na ich utorkovom (24.4.) zasadnutí vedúca finančného odboru na Mestskom úrade v Michalovciach Oľga Bereznaninová.

Čistý prebytok tak predstavuje 1 420 553 eur. Najväčšia časť z neho, a to 1 408 689 eur poputuje do rezervného fondu, zvyšok do fondu ochrany psov, tiež pešej zóny.

Bežné a kapitálové príjmy boli podľa jej ďalších slov splnené na 101,38 %. „Výdavky sme čerpali na 95,63 %,“ spomenula. Čo sa týka príjmových finančných operácií, tie boli podľa materiálu k upravenému rozpočtu dosiahnuté na 95,59 %.

„Výdavkové finančné operácie predstavujú úhradu splátok istín z poskytnutých bankových a dodávateľských úverov, leasingy a účasť na majetku v iných spoločnostiach,“ uvádza sa v záverečnom účte s tým, že boli čerpané na 99,51 %.

Dlh mesta bol podľa Bereznaninovej ku koncu minulého roka 10 415 296,12 eura. „V percentuálnom vyjadrení predstavuje 36,12 %. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to menej o 2,19 %. Suma ročných splátok návratných zdrojov financovania je vo výške 17,27 %,“ spomenula s tým, že obidva ukazovatele sú v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách.

Vlaňajší rozpočet mesta Michalovce bol v priebehu roka upravovaný ôsmimi opatreniami, ktoré podliehali schvaľovaniu v mestskom zastupiteľstve (5), resp. schváleniu primátorom (3). Záverečný účet mesta odobrili takmer všetci poslanci bez výhrad.

„Hospodárili sme s prebytkom, ktorý sme zároveň navrhli zapracovať do nového rozpočtového opatrenia,“ uviedol primátor Viliam Zahorčák s tým, že v predchádzajúcom roku zrealizovali tie úlohy, ktoré si naplánovali.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM