Správy

V hlavnej úlohe žeriavy: Na Zemplíne môžeme pozorovať divadlo na nebi

Na Zemplíne opäť možno pozorovať v týchto dňoch žeriavy popolavé, ktoré migrujú na juh už približne tri týždne.

Ilustračný obrázok k článku V hlavnej úlohe žeriavy: Na Zemplíne môžeme pozorovať divadlo na nebi
Zdroj: TASR

Obyčajne sa na Slovensku v tomto jesennom období nezastavia, vidieť ich ale prelietavať v oblasti Senianskych rybníkov v Michalovskom okrese. Počty migrujúcich žeriavov sa počas jedného večera pohybovali medzi 1000 až 2000 jedincov. Informoval o tom Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko.

Zastávka v Maďarsku

Žeriavy pokračujú v migrácii najmä do oblasti maďarského Národného parku Hortobágy, kde nocuje v októbri a novembri aj 100 000 jedincov. Zdržia sa tam približne do novembra, potom odlietajú k Stredozemnému moru. Podľa Repela v tomto roku zostali žeriavy nocovať na slovenskom území iba raz, a to na lúke Ostrovik pri Sennom. „Dôvodom, prečo sa zastavili, mohla byť noc alebo nevhodné poveternostné podmienky,“ dodal.

Opätovne sa tu objavujú v polovici marca, približne v polovici apríla odletia všetky, okrem jedného páru, ktorý tu hniezdi, na sever. „Nevieme zaručene, že ide vždy o rovnaký pár,“ vysvetlil Repel s tým, že hniezdenie žeriava bolo prvýkrát zaznamenané v roku 2009. „Nie vždy sa ich podarí zahliadnuť, pretože je to veľmi nenápadný a skryto žijúci druh,“ povedal. V tomto roku sa podarilo potvrdiť hniezdenie, keď ornitológovia pozorovali nelietajúce mláďa s rodičmi. „Takže je samozrejmé, že ho tu museli vyhniezdiť,“ doplnil.

Záujemcovia si divadlo na nebi môžu pozrieť aj v sobotu (1.10.), kedy ľudia v celej Európe budú sledovať migráciu, zaznamenávať druhy aj počty vtákov. Ide o podujatie Birdwatch, ktoré sa uskutoční i v Michalovskom okrese.

Pozorovanie s odborníkmi

Prvá trasa povedie z obce Jovsa, kde je zraz o 8.30 h, cez hrádzu Zemplínskej šíravy po Zalužice. Pozorovať sa bude vodné vtáctvo ako potápky, kačice, husi, ale aj čajky. Druhá cesta je naplánovaná z Iňačoviec do Senného. Stretnutie je o 7.50 h na autobusovej stanici v Michalovciach. Naplánovaný je prechod po náučnom chodníku, záujemcovia budú taktiež pozorovať vodné vtáctvo.

Na veži pri rybníkoch bude ornitológ poskytovať výklad o vtáctve, k dispozícii bude mať aj silný ďalekohľad. V Sennom bude od rána do popoludňajších hodín prebiehať ukážka odchytu vtáctva do ornitologických si­etí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM