Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

V Michalovciach budú mladí speváci z celého kraja: Všetci budú nôtiť tri známe pesničky

Mesto Michalovce bude patriť talentovaným spevákom. V metropole Zemplína sa uskutoční krajská súťažná prehliadka zborov Mládež spieva. Táto súťaž je najstaršou a v posledných rokoch aj jedinou súťažou v oblasti zborového spevu detí na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach budú mladí speváci z celého kraja: Všetci budú nôtiť tri známe pesničky
Zdroj: Dnes24.sk

Všetci speváci z kraja u nás

Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach je z poverenia Národného osvetového centra a Košického samosprávneho kraja organizátorom Krajskej súťažnej prehliadky mládežníckych speváckych zborov – Mládež spieva 2016. Krajská súťažná prehliadka sa bude konať v priestoroch Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach 15.4.2016.

Celoštátne kolo sa uskutoční 19. – 21. mája 2016 v Rimavskej Sobote. „V roku 2016 si budeme pripomínať 100.výročie narodenia hudobného skladateľa Zdenka Mikulu, ktorého môžeme považovať za nestora zborového spevu a bol okrem ostatných zborových festivalov a súťaží pravidelným účastníkom aj súťaže Mládež spieva až dovtedy, kým mu to jeho zdravie dovolilo,“ informovali ZOS v Michalovciach.

Zaspievajú ľudovky od Mikulu

Vzhľadom k uvedenému Poradný zbor pre zborový spev pri Národnom osvetovom centre vybral pre miešané mládežnícke zbory skladbu Zdenka Mikulu Do dvorečka, do dvora a pre dievčenské zbory dve skladby od Zdenka Mikulu, z ktorých si zbory môžu vybrať obe alebo len jednu.

„Sú to skladby Zahrajte, muzikanti a Za Gbelama na kopci,“ dodalo stredisko. Do postupovej súťaže môžu zapojiť aj detské spevácke zbory. „Tieto môžu vystúpiť nesúťažne a ich dirigentom ponúkame možnosť zúčastniť sa rozborového a hodnotiaceho seminára, kde im odborná porota poradí v ich ďalšom smerovaní,“ dodalo na záver Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach.

Foto: ilustračné

Spevácka súťaž v Michalovciach
1
Galéria
Jediná súťaž v oblasti zborového spevu detí v Michalovciach
1
Galéria
Zdroj: ZOS Michalovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM