Ondrej Petričko Samospráva

V Michalovciach pribudne nová cyklotrasa: Dokončená by mohla byť v septembri

Na území mesta Michalovce pribudne nová cyklotrasa. Jej výstavbu odštartuje miestna samospráva v týchto dňoch, dokončená by mala byť najneskôr v septembri. Prepoja ňou autobusovú a železničnú stanicu.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach pribudne nová cyklotrasa: Dokončená by mohla byť v septembri
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Práce na novej cyklotrase by mali začať už o pár dní. Informovala o tom Jana Machová z odboru informatizácie a grantov Mestského úradu v Michalovciach. Nový úsek pre cyklistov s označením A bude prechádzať Štefánikovou ulicou a Humenskou cestou. Touto novovybudovanou trasou sa prepojí autobusová a železničná stanica.

V budúcnosti plánujú aj ďalšie cyklotrasy

Machová ďalej uviedla, že spomínaná cyklotrasa nevznikne výstavbou nových, ale bude prechádzať po existujúcich cestách a chodníkoch v meste. „Vytvoríme ju po komunikáciách, kde to šírkové pomery dovoľujú.“ Vysvetlila, že ide o lacnejší a rýchlejší variant, ktorý využívajú pri tvorbe nových cyklociest aj väčšie európske mestá. Výstavbu nových cyklotrás totiž často sprevádzajú vysoké finančné náklady či zdĺhavá prípravná fáza, keď je potrebné vykúpiť pozemky pod cestou od viacerých vlastníkov.

Na tvorbu novej cyklotrasy v Michalovciach získala samospráva dotáciu z nadácie. Celkové náklady na projekt by nemali presiahnuť 9 500 eur. Jej súčasťou budú bezbariérové prístupy, ako aj zvislé a vodorovné značenie.

Samospráva má v pláne vytvoriť ďalšiu trasu pre cyklistov medzi Masarykovou ulicou a Ulicou prof. Hlaváča. Jej prepojením na trasu A by vznikol nový cyklokruh. Ambíciou mesta je časom vybudovať nové cyklotrasy všade tam, kde to budú šírkové pomery chodníkov a ciest dovoľovať. „Uľahčíme tak pohyb cyklistov v meste, čo bude motiváciou aj pre ďalších Michalovčanov, aby využívali lacnejší a ekologickejší spôsob dopravy,“ povedala Machová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM