Rôzne

V Michalovciach vás môže upútať hlava býka: Vieme, o čo vlastne ide

Chodíme po ňom doslova denne. Michalovské námestie. Práve na ňom vás môže upútať aj hlava býka. Pozrite si o nej zaujímavé informácie.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach vás môže upútať hlava býka: Vieme, o čo vlastne ide
4
Galéria

Cez týždeň okolo prechádzajú mnohí Michalovčania. Na Námestí osloboditeľov sa nachádza už dlhé roky. Keď zdvihnete hlavu hore, uvidíte ho – zlatého býka.

Zlatý býk

Na spomínanom námestí nájdu Michalovčania niekoľko pamiatok, na ktoré môžu byť právom hrdí. Nachádza sa tu Banková budova, Budova Groszovho paláca, Bývalá banka – dnes regionálne kultúrne stredisko a meštiansky dom (pod kupolou), či kino Kapitol. Zaujímavá je však aj hlava býka v zlatej farbe. A o čo vlastne ide?

Prvá z takýchto pamiatok, na ktoré narazíte po ľavej strane námestia od prechodu zo starej autobusovej stanice, je budova Zlatého býka. V 30. rokoch 19. storočia máme v Michalovciach písomne doloženú krčmu U Býka – tá však nemala nič spoločné s mladším a slávnejším menovcom. V rokoch 1905 – 1906 si na mieste svojho zboreného domu jeden z najbohatších Michalovčanov – Gabriel Strömpl – dal postaviť nový poschodový hotel Zlatý býk, ktorý bol odvtedy najväčším a najreprezenta­tívnejším zariadením svojho druhu v celom mestečku.

Samotná rodina Strömplovcov vlastnila i niekoľko miestnych mäsiarstiev – a práve vďaka tejto skutočnosti zdobí priečelie bývalého hotela pozlátená hlava býka.

Hodinový hotel

V rozsiahlych priestoroch tohto objektu sa nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála na hostiny či tanečné zábavy, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, pekná terasa, garáže, autoopravovňa či čerpacia stanica. Vo veľkej sále sa konali nielen rozličné schôdze predstaviteľov mesta a politických strán či spolkov, ale tiež zábavy a plesy. Počas svojej existencie zažila budova i obdobie hodinového hotela, hrali sa tu divadelné ochotnícke predstavenia, konali prvé zasadnutia komunistov po prevzatí moci či školenia členov ľudových milícií.

V našej fotogalérii si môžete všimnúť Zlatý Býk – pod ním sa nachádzala krčma v dvojitom prevedení názvu korcsma. Vedľa nej bola apatieka. Tá sa zachovala až do dnes. Od hotela až po apatieku parkovali krásne historické vozidlá. Vtedy to ešte nebola pešia zóna a tak ňou prechádzali aj kone z vozmi. Dnešnú podobu získala budova v roku 2001 – po ukončení rekonštrukčných prác.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Hlava zlatého býka na námestí má svoju históriu
4
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM