Ondrej Petričko Samospráva

V Nacinej Vsi položili základný kameň: Do roka by tam mala vyrásť nová škola

V obci Nacina Ves (okr. Michalovce) v stredu slávnostne položili základný kameň novej základnej školy (ZŠ). Časť starej budovy školy sa tam ešte v roku 2010 zrútila počas rekonštrukčných prác. Zvyšok ZŠ neskôr ťažkými mechanizmami zrovnali so zemou na základe odporúčaní statikov.

Ilustračný obrázok k článku V Nacinej Vsi položili základný kameň: Do roka by tam mala vyrásť nová škola
Zdroj: TASR

Miestni školáci, ale aj žiaci, ktorí dochádzajú do Nacinej Vsi za vzdelaním z Vole a Petroviec nad Laborcom, sa od spomínanej havárie učia v náhradných priestoroch. Obec im vytvorila triedy v objekte materskej školy a komunitného centra. „Priestory sú malé, ale zvykli sme si. Už sa tešíme na novú školu,“ povedala učiteľka Renáta Kadlecová.

Nová škola bude stáť vyše 1,3 milióna eur

Vláda SR rozhodla v septembri minulého roka na svojom výjazdovom zasadnutí v Michalovciach, že výstavbu novej ZŠ podporí finančnou dotáciou. Po ukončenej verejnej súťaži sa stavebné práce na mieste, kde kedysi stála pôvodná škola, začali pred niekoľkými týždňami. „Náklady stavby predstavujú 1 309 286,72 e­ura,“ vyčíslil hodnotu získaného príspevku od štátu starosta Nacinej Vsi Anton Šandor.

„Konečne, po troch rokoch sme začali výstavbu novej školy. Obec by to z vlastného nemohla financovať. Som vďačný vláde, ale aj našim ľuďom, že pomáhajú obci pri brigádach, našim učiteľom, že vydržali a učia už niekoľko rokov v skromných podmienkach,“ povedal starosta.

Minister dúfa, že do roka bude škola stáť

Základný kameň novej ZŠ v Nacinej Vsi dnes požehnal miestny duchovný. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj minister školstva, vedy výskumu a športu SR Dušan Čaplovič, ktorý spomínaný stavebný projekt víta. „Na Slovensku sa nové školy často nebudujú, skôr sa rekonštruujú staré. Dúfam, že do roka bude nová škola slúžiť žiakom a ich učiteľom a že sa tým zlepšia podmienky pre vzdelávací proces v tomto regióne," poznamenal Čaplovič.

Položenie základného kameňa v Nacinej Vsi
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM