Rôzne

V našom regióne založili zaujímavú súťaž: Vznikla Zemplínska hasičská superliga

Požiarny útok s vodou sa teší obľube vďaka hasičským ligám, ktoré sa postupne vytvárajú po Slovensku. Zoznámte sa s projektom, ktorý vznikol na Zemplíne.

Ilustračný obrázok k článku V našom regióne založili zaujímavú súťaž: Vznikla Zemplínska hasičská superliga
Zdroj: ZHSL

V tomto roku odštartoval svoj prvý ročník projekt Zemplínska hasičská superliga (ZHSL), ktorý je zastrešovaný rovnomenným občianskym združením. Hlavným poslaním činnosti ZHSL je združovanie a riadenie samostatných hasičských družstiev pre organizovanie súťaží v požiarnom útoku podľa schválených pravidiel na území Slovenska.

Hasičský šport na Zemplíne

Ak raz okúsite krásu hasičského športu, vraj už nie je cesta späť. Podľa jeho členov je to láska na celý život. Skúška obratnosti, rýchlosti, šikovnosti a v neposlednom rade s tým spojený adrenalín je lákadlom najmä pre mladých.

„Každému športovému úspechu však predchádza odhodlanosť, vytrvalosť a najmä tréning. Tak je to aj v prípade hasičského športu,“ opisujú športoví hasiči. Popularite sa tešia aj preteky o najrýchlejší požiarny útok. „Ten je najrozšírenejšou, a dovolíme si povedať i najobľúbenejšou disciplínou hasičského športu,“ prezradili pre náš portál z vedenia ZHSL .

Kto sa môže stať členom?

Členstvo je dobrovoľné a okrem hasičských kolektívov sa členom združenia môže stať i jednotlivec. Spoločnou úlohou je podpora a rozvoj hasičského športu. Zakladajúci členovia ZHSL sú traja muži z družstva DHZ Žbince a to konkrétne Tomáš Ščerbák, Miroslav Ondo a Patrik Petro.

Podľa slov Patrika Petra, jedného zo zakladateľov projektu, hlavným cieľom ZHSL je pozdvihnúť hasičský šport v našom regióne na vyššiu úroveň po všetkých aspektoch. "Dostať ho viac medzi ľudí, aby nechodili cez víkend len na futbal, ale aj na hasičské súťaže, prilákať sponzorov a tým pádom aj viac financií pre tento šport“.

S hrubými hadicami

V úvodnom ročníku ZHSL je zaregistrovaných 14 družstiev z okresov Michalovce, Humenné, Snina, Trebišov a Sobrance. Súťaží sa zatiaľ iba v mužskej kategórií. „Zo strany ženských družstiev bol malý záujem o účasť v lige, no pevne veríme, že sa to v ďalšom ročníku zmení," uviedli nám členovia vedenia ZHSL.

Zvláštnosťou oproti iným fungujúcim ligám je podľa nich to, že v tejto sa súťaží s hrubými hadicami. Ako vedenie ZHSL zdôraznilo, v prvom ročníku ponechali štart s hrubými hadicami, keďže nie všetky prihlásené družstvá disponujú tenkými – športovými. Cieľom však je, aby sa budúci rok behala liga so športovými hadicami, tak ako je to v podobných súťažiach.

Ako sa súťaži?

ZHSL sa pôjde tento rok v šiestich kolách. V každom z nich získavajú družstvá body za umiestnenie, plus bonusové body, ktoré sa prideľujú v závislosti od dosiahnutého času. Boduje sa aj každý ďalší platný pokus.„Myslíme si, že tento systém je motivujúcejší a kedykoľvek môže zamiešať poradím," uviedli zakladatelia ligy.

A ako vidia budúcnosť ZHSL jej tvorcovia? „Veríme, že sa lige bude v ďalších rokoch dariť. Budeme robiť všetko preto, aby sme pritiahli viac družstiev, ale aj viac sponzorov." Dúfajú, že tento projekt nielen upevní dobrý základ hasičského športu, ale pozdvihne hasičský šport a záujem o neho v našom okolí na oveľa vyššiu úroveň.

Môže vás zaujímať:

Tri kuriózne zásahy za 1 deň: Hasiči zachraňovali zúfalé zvieratá v nebezpečenstve

Michalovskú učiteľku čakalo parádne prekvapenie: Originálny darček za 100 bodov!

Obrazom: Akčné zábery zo zápolenia v Zemplínskej hasičskej superlige
4
Galéria
Zdroj: ZHSL
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM