Veronika Ondo-Cholewová Správy

V Pozdišovciach si pripomenú históriu hrnčiarstva: Takýto program čaká na ľudí

Obec Pozdišovce so Zemplínskym múzeom (ZM) v Michalovciach organizuje už po druhý raz trojdňové (22. až 24. 9.) Harčarske dni. Venované budú spomienke na hrnčiarstvo.

Ilustračný obrázok k článku V Pozdišovciach si pripomenú históriu hrnčiarstva: Takýto program čaká na ľudí
Zdroj: TASR

Hrnčiarstvo je dnes už súčasťou kultúrneho dedičstva zemplínskeho regiónu. „Vdýchne sa život hline i hrnčiarstvu spôsobom, akým toto remeslo vykonávali naši dedovia a pradedovia. Ústredným motívom tohtoročného podujatia je 70. výročie od začatia používania vzoru karička, ktorého zrod sa spája so založením hrnčiarskeho družstva a s hľadaním nového sortimentu a tváre výrobkov tak, aby sa prispôsobili modernej dobe,“ informovala o podujatí v Pozdišovciach Milica Tomková zo ZM.

Toto jubileum oslávia výpalom keramiky v tradičnej poľnej peci, tzv. kochu. „Glazovanie, nakladanie pece a výpal sú naplánované na piatok. Súčasťou programu prvého dňa budú aj obľúbené tematicky spracované Špacirki po okolici,“ uviedla Tomková s tým, že ich tvorcovia upriamia pozornosť návštevníkov na zaujímavosti obce. Po zotmení sa pod holým nebom premietne dokument z hrnčiarskeho prostredia.

„V sobotu sa na obecnom úrade predstaví a zúčastnených aktívne zapojí Hrnčiarstvo odinakiaľ – konkrétne z obce Beluj v okrese Banská Štiavnica,“ spomenula Tomková. Nedeľa sa zas bude niesť v kultúrno-zábavnom duchu. Pripravení sú nielen rôzni iní remeselníci, ale aj tvorivé hrnčiarske dielne, folklór a Kladzanské ľudové divadlo. „Vyvrcholením celého podujatia bude vykladanie pece,“ upozornila s tým, že piatkový a nedeľný program sa uskutoční v priestoroch záhrady domu číslo 47. Podrobný program nájdu záujemcovia aj na webovej stránke www.hlinodraha.sk.

História hrnčiarstva v Pozdišovciach sa datuje od roku 1416. Tunajšia keramika je typická tmavým podkladom a karičkovým vzorom. Ten je ale relatívne nový, privezený do obce v roku 1947 profesorkou Júliou Horovou. Ľudoví hrnčiari vyrábajúci dovtedy keramiku vo svojich domácnostiach používali najčastejšie rastlinné motívy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM