Správy

V rómskej osade Angi mlyn bojujú so žltačkou: Epidémia má zdĺhavý priebeh, prípady postupne pribúdajú!

V najväčšej rómskej osade v okrese Michalovce Angi mlyn bojujú so žltačkou. Podľa odborníkov ide o zdĺhavý priebeh epidémie. Prípady postupne pribúdajú.

Ilustračný obrázok k článku V rómskej osade Angi mlyn bojujú so žltačkou: Epidémia má zdĺhavý priebeh, prípady postupne pribúdajú!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V najväčšej rómskej osade v okrese Michalovce Angi mlyn pretrváva mierna epidémia žltačky už od februára tohto roka. Potvrdila to riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Janka Stašková. „Ide o zdĺhavý priebeh epidémie, prípady postupne pribúdajú. Chorých je 24 osôb,“ uviedla s tým, že z uvedeného počtu sú iba dve školopovinné deti. Ostatné sú v predškolskom ve­ku.

Nariadili opatrenia

Podľa slov Staškovej začali kontakty vyšetrovať po prvom prípade. „Vzhľadom na to, že ich bolo veľa, sme našli aj choré deti. Inak by sme možno ani nezistili, že v osade prebieha epidémia, keďže klinický priebeh žltačky je veľmi mierny,“ informovala regionálna hygienička s tým, že 14 detí bolo hospitalizovaných.

RÚVZ nariadil epidemiologické opatrenia, medzi ktoré patrí vyšetrenie kontaktov. Ide o odber krvi a moču počas celej inkubačnej doby, teda 50 dní. Bola nariadená zvýšená hygiena a osveta. „Dôvodom prepuknutia epidémie je veľmi nízka hygienická úroveň,“ poznamenala Stašková s tým, že deti prekonávajú infekčnú žltačku ľahšie ako starší ľudia. Ich organizmus totiž nie je ovplyvnený inými zlými vplyvmi, ako je alkohol či nezdravé stravovanie, ktoré pečeň zaťažujú.

Ako sa prejavuje?

Hepatitída typu A je akútne ochorenie pečene prejavujúce sa problémami zažívacieho traktu a tiež príznakmi chrípky. Rozvinuté štádium ochorenia je zvyčajne charakteristické žltačkou, ktorá sa prejavuje žltým sfarbením očí a kože, tmavým močom a svetlou stolicou, čo znamená, že vírus vyvolávajúci ochorenie napadol bunky pečene. Žltačka typu A sa nazýva aj choroba špinavých rúk.

Liečba sa sústreďuje na tlmenie príznakov a diétu šetriacu pečeň. Ochorenie nezanecháva následky a nemení sa na chronické, jeho prekonaním získava pacient celoživotnú imunitu. Jedným z najúčinnejších prostriedkov prevencie je očkovanie. V osade Angi mlyn žije približne 2500 obyvateľov.

Môže vás zaujímať:

Zemplínski Rómovia zaujali BBC: Odhodlaná reportérka zavítala do osady pri Michalovciach!

Vyčíňanie mumpsu na Zemplíne: V Michalovciach je ochorenie našťastie už na ústupe!

Sekerou do hlavy: V osade pri Michalovciach vypukli nepokoje!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM