Rôzne

V Sobranciach bola kvôli žltačke vyhlásená mimoriadna situácia!

Primátor Sobraniec vyhlásil v stredu na území mesta mimoriadnu situáciu. Dôvodom je ohrozenie verejného zdravia druhého stupňa, za ktoré sa považuje zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A (VHA).

Ilustračný obrázok k článku V Sobranciach bola kvôli žltačke vyhlásená mimoriadna situácia!
Zdroj: TASR

Radnica o tom informuje na svojej webovej stránke. V meste Sobrance evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach k včerajšiemu dňu spolu 104 prípadov tohto ochorenia.

Rozšírená po celom meste

Najkritickejšia situácia je podľa slov primátora Sobraniec Pavla Džurinu v lokalite na Michalovskej ulici, kde žije približne 600 príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít. Bývajú tam za veľmi nízkych hygienických podmienok. „Ďalšie ohniská nákazy sú na Ul. Bernolákovej, Gorkého, VHA je rozšírená po celom meste,“ dodal.

Čítajte aj: Žltačka stále vyčíňa na Zemplíne. Pacientov pribúda, sú ich desiatky

RÚVZ v Michalovciach na základe opakovaného hlásenia michalovskej nemocnice o ochorení na VHA a v súvislosti s protrahovaným epidemickým a narastajúcim výskytom prípadov tohto ochorenia u detí predškolského a školského veku v meste Sobrance vydal rozhodnutie o povinnom očkovaní. V utorok o tom informovala regionálna hygienička RÚVZ v Michalovciach Janka Stašková.

Cieľ opatrenia

To sa týka detí vo veku od jedného do 15 rokov s trvalým pobytom v meste Sobrance. Platí aj pre osoby vo veku od troch do 15 rokov, ktoré navštevujú miestne predškolské a školské zariadenia.

Cieľom tohto opatrenia je predchádzať ďalšiemu vzniku a šíreniu prenosného ochorenia. V súvislosti s ním boli zrušené aj viaceré hromadné podujatia v regióne dolného Zemplína.

Čítajte aj: Žltačka útočí: V michalovskej nemocnici za 3 dni prijali 17 nových pacientov!

VHA trápi zemplínsky región už druhý mesiac. Infektologické oddelenie michalovskej nemocnice už v pondelok (19.9.) hlásilo plný stav. Priemerná dĺžka hospitalizácie pri tejto diagnóze je osem až desať dní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM