Správy

Viniansky hrad odhaľuje svoje tajomstvá: Po poklade v ruinách našli 200-ročný vinič

Hrad na obcou Vinné postupne odhaľuje svoje tajomstvá. Po náleze medených mincí sa podarilo ľuďom, ktorí pracujú na obnove hradu objaviť vinič, ktorý má možno aj 200 rokov. Podľa odborníka by mohlo ísť o vzácnu odrodu Neuburg.

Ilustračný obrázok k článku Viniansky hrad odhaľuje svoje tajomstvá: Po poklade v ruinách našli 200-ročný vinič
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Hrad nad Vinným opäť odkryl jedno zo svojich tajomstiev. Nadšenci, ktorí opravujú Viniansky hrad objavili podľa denníka Nový Čas vzácny vinič. Podľa hrúbky koreňov a kmeňa má možno aj dvesto rokov.

Mohlo by ísť o vzácnu odrodu

Môže ísť u nás o veľmi zriedkavú odrodu Neuburg. Toto nevylučuje to ani známy vinár a degustátor Rudolf Staško. „Podľa legendy sa totiž kedysi v celom Uhorsku zachovala iba jediná rastlina a práve na tomto hrade," povedal pre Nový Čas odborník.

Viniansky hrad priťahuje množstvo turistov vďaka prebiehajúcej obnove. Aj keď je v značnej deštrukcii, podľa odborníkov má stále šancu na záchranu. Len prednedávnom sa dostala na verejnosť informácia o náleze medených mincí. „Ide konkrétne o 1909 jednograj­ciarových mincí a jednu štvorgrajciarovú, ktoré sa nachádzali v neporušenom hlinenom krčahu. Pochádzajú z rokov 1858 až 1860 a v prepočte na vtedajšiu dobu mohlo ísť o hodnotu štyroch platov sluhu či slúžky,“ informoval vedúci výskumných prác na hrade Peter Bednár z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Tieto nálezy dokazujú, že hrad skrýva množstvo tajomstiev a ostáva len dúfať, že nálezy mincí a viniča neboli tými poslednými.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM