Rôzne

Vodárenská výstava v Michalovciach: Všetko o pitnej vode a súčasných technológiách na jednom mieste

V Michalovciach môžeme vidieť expozíciu, ktorá nám bližšie ukáže súčasné postupy či technológie používané pri čerpaní a distribúcií pitnej vody. V Environmentálnom vodárenskom vzdelávacom zariadení ju sprístupnili verejnosti v uplynulých dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Vodárenská výstava v Michalovciach: Všetko o pitnej vode a súčasných technológiách na jednom mieste
Zdroj: TASR

Pôvodné, ale aj súčasné postupy či technológie používané pri čerpaní a distribúcii pitnej vody približuje nová expozícia Environmentálneho vodárenského vzdelávacieho zariadenia (EVVZ), ktoré uviedli v týchto dňoch do života v meste Michalovce.

Vzdelávacie zariadenie ako jedine v širokom regióne

„Nejde o múzeum v pravom slova zmysle. Inštalovaná expozícia približuje žiakom hravou formou základné informácie o vode a práci pracovníkov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS)," informovala mediálna zástupkyňa VVS Adriana Marušinová.

EVVZ sídliace v priestoroch pôvodnej Úpravne vody Hrádok na Hviezdoslavovej ulici je podľa jej slov jediným svojho druhu v širokom regióne. „Takéto zariadenie doteraz absentovalo na Slovensku s výnimkou múzea, ktoré má Bratislavská vodárenská spoločnosť.“

Na výstave aj starodávne studne zo Zemplína

Expozícia EVVZ začína ukážkou dvoch druhov studní používaných v minulosti na Zemplíne. Z prvej, klasickej, sa čerpala voda pomocou vedra zaveseného na reťazi, a to otáčaním kolesa. Druhá studňa, známa pod miestnym názvom žurav, používala na čerpanie vody vahadlo.

Súčasťou expozície sú ďalej súčasné čerpacie zariadenia, technológie používané pri výstavbe vodovodov, ukážky porúch, ktoré vznikajú na potrubiach, ale aj jedinečné sklenené potrubia staršieho dáta. Dodnes sa nimi zásobujú pitnou vodou napríklad obyvatelia obce Krčava. Ponuku EVVZ uzatvára premietanie filmov a výstava fotografií s vodárenskou tematikou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM