Miroslav Pomajdík Samospráva

Voľby do VÚC: Kraj odmietol zaregistrovať 2 kandidátov, jeden sa obrátil na súd

Volebná komisia Košického samosprávneho kraja (KSK) odmietla zaregistrovať dvoch kandidátov na poslancov v regionálnych voľbách. Zapisovateľka volebnej komisie KSK Melánia Kolesárová nechcela konkretizovať, o ktorých poslancov ide a aké sú za tým dôvody. Jeden z kandidátov sa už obrátil na súd.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC: Kraj odmietol zaregistrovať 2 kandidátov, jeden sa obrátil na súd
Zdroj: TASR

Celkovo sa o 57 kresiel poslanca KSK uchádza 403 kandidátov z 26 politických strán a 73 je nezávislých, no kandidatúra spomínaných dvoch je otázna. Hlavné slovo bude mať teraz súd.

Na post predsedu KSK kandidujú Rudolf Bauer (Konzervatívni demokrati Slovenska KDS), Marek Ďuran (ĽS Naše Slovensko), Jaroslav Džunko (NEKA), Vladimír Gürtler (7 statočných), Jozef Holečko (NEKA), Ivan Kuhn (Občianska konzervatívna strana OKS), Rastislav Masnyk (SAS s podporou SDKÚ-DS), Dominika Palaščáková (NOVA-Dohoda), Lukáš Sisák (KSS), Zdenko Trebuľa (Smer-SD, SMK, Most-Híd).

Do 15. októbra zašle Volebná komisia KSK zoznam kandidátov podľa volebných obvodov Ústrednej volebnej komisii a obvodným úradom na území samosprávneho kraja. V roku 2009 sa na porovnanie uchádzalo o kreslo poslanca KSK o 138 kandidátov viac, ako je tomu teraz. Až 461 kandidátov vtedy navrhli politické strany, ostatných 80 bolo nezávislých. Na predsedu kandidovalo osem ľudí. Po druhý krát sa vtedy predsedom KSK stal Zdenko Trebula.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM