Zuzana Ročeňová Správy

Vyčíňanie mumpsu na Zemplíne: V Michalovciach je ochorenie našťastie už na ústupe!

V okrese Michalovce je nebezpečný infekčný vírus na ústupe. V súvislosti s výskytom mumpsu na dolnom Zemplíne zaznamenali epidemiológovia v uplynulých dňoch iba ojedinelé prípadov tejto nákazy.

Ilustračný obrázok k článku Vyčíňanie mumpsu na Zemplíne: V Michalovciach je ochorenie našťastie už na ústupe!
Zdroj: TASR

Najviac chorých na mumps je od začatia epidémie v Michalovciach, avšak ochorenie neminulo ani susedný Sobranecký okres. „V období od 17.9.2013 do 10.3.2014 bolo zaznamenaných 206 ochorení na mumps (okres Michalovce 199 prípadov, okres Sobrance 7 prípadov), z toho v r. 2014 ochorelo spolu 22 osôb (okres Michalovce 20 prípadov, okres Sobrance 2 prípady),“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Už len ojedinele prípady

Mumps je akútne infekčné vírusové ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Prenos nákazy sa uskutočňuje kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo kontaminovanými predmetmi.

„V tomto období boli zaznamenané v okrese Michalovce a Sobrance len ojedinelé prípady ochorení na mumps, čo znamená, že výskyt ochorení na parotitídu má klesajúcu tendenciu,“ doplnila Skalická.

Nakazení najmä Rómovia

Najviac prípadov bolo hlásených z mesta Michalovce – 106 prípadov, z toho v 93 prípadoch sa jednalo o výskyt v lokalite Angi mlyn (Ul. Mlynská), Michalovce – 93 prípadov, z obce Drahňov – 41 prípadov, obce Čečehov – 10 prípadov a Iňačovce – 8 prípadov.

„Vo väčšine prípadov sa jednalo o lokality s prevažne rómskym etnikom, značne neprispôsobivých obyvateľov, žijúcich v nevyhovujúcich hygienických podmienkach bývania a stravovania,“ uzavrela hovorkyňa.

Najviac chorých na mumps je od začatia epidémie aj v susednom Humennom, a to aktuálne 107 prípadov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM