Rôzne

Z hradu do pivovaru: Michalovskí turisti objavili krásne scenérie, FOTO

Najstarší klub michalovských turistov má za sebou jesenné podujatie, pri ktorom objavil krásy prírody, dobyl hrad a ochutnal zlatý mok pivovaru.

Ilustračný obrázok k článku Z hradu do pivovaru: Michalovskí turisti objavili krásne scenérie, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Členom najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa tentokrát chcelo ísť trochu ďalej. Na Šarišský hrad. Celou cestou pri výstupe na Národnú prírodnú rezerváciu sa im nevyhýbal dážď.Napriek tomu sa im podarilo toho opäť veľa objaviť.

Hradní páni turisti

Nenáročné pohodové kráčanie na spevnenej hradnej ceste po žltej dobre viditeľnej turistickej značke ich čochvíľa doviedlo k ruinám hradu (570 m n.m.) nad mestom Veľký Šariš (269 m n. m). „Okolité stromy nám okrem zaujímavých prírodných výtvorov poskytli aj množstvo autogramov pocestných nevážiacich si našu prírodu,“ uviedol A. Hasák, predseda turistov. Prvé náznaky osídlenia hradného vrchu sú už zo staršej doby kamennej. „História stredovekého hradu, ktorý bol jeden z najrozsiahlejších na území Slovenska začína zrejme niekedy v 12. storočí,“ domnieval sa Hasák. Dážď ustal a tak sa mohli poprechádzať po priestranstvách pomedzi rozrumenými hradbami, na zachovaní ktorých sa ale v poslednom období intenzívne pracuje a pokochať sa pohľadmi z nich do širokého okolia podhradia.

Koštovka pivovaru

Ako povedal predseda najstaršieho klubu turistov v Michalovciach, zostup im spestril hustý dáždik, takže sa zastavili trochu obschnúť pri vykukujúcom slniečku v pivovare Šariš, kde prebiehali práve dni otvorených dverí. „Interesantná bola prehliadka samotnej fabriky na pivo aj s koštovkou, či okolitý bohatý kultúrny program s množstvom známych hudobných skupín, či celou plejádou rôznorodých stánkov, pomedzi ktoré sa tmolili zástupy východniarov, kde okrem iných predávali aj predražené turistické známky,“ povedal A. Hasák. Cestou domov ešte absolvovali krátke odbočenie za Bystrým cez Vyšný Žipov do obce Skrabské, poobzerať nádhernú scenériu zaliateho lomu, sťaby druhý Beňatinský lom, no niekoľkonásobne väčšieho. „Úžasný zážitok však trochu skalili plastové fľaše,“ priznal predseda. Ako dodal, záver výletu úžasný a všetci už dávno zabudli na predpoludňajší dáždik.

Foto: archív A. Hasák

Môže vás zaujímať:

Pozreli sme sa na práce na hrade: Ako to tam vyzerá?

Kamenný strážca na východe skrýva tragickú povesť: Najvýchodnejší a najmenší hrad v našom okolí, FOTO

Viniansky hrad odhaľuje svoje tajomstvá: Po poklade v ruinách našli 200-ročný vinič

Michalovčania dobyli hrad, pokorili prírodu a ovládli pivovar
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM