Správy

Záchytný tábor v Humennom funguje už 6 a pol roka: Utrpela tým bezpečnosť občanov?

V záchytnom tábore v Humennom doteraz umiestnili 4 500 žiadateľov o azyl. Podľa viceprimátora Semanca napriek počiatočným obavám obyvateľov aj mestských poslancov, spolunažívanie s cudzincami funguje bez problémov.

Ilustračný obrázok k článku Záchytný tábor v Humennom funguje už 6 a pol roka: Utrpela tým bezpečnosť občanov?
Zdroj: TASR

„Po čase vidíme, že spôsob a systém prevádzky je taký bezpečný, že našim občanom nehrozí nič,“ zhodnotil situáciu zástupca primátorky mesta Humenné Andrej Semanco. „Hrozby v podobe zdravotných, sociálnych či kriminálnych problémov, ktorých sme sa všetci obávali, sa nenaplnili. Ani raz sme sa nestretli s tým, aby nejaký kriminálny čin spáchali ľudia zo záchytného tábora. Objekt nie je v meste na príťaž a nikomu neubližuje,“ hovorí viceprimátor.

Nepomohla petícia ani nesúhlas poslancov

Všetko sa začalo v roku 2003, kedy sa Humenčania dozvedeli, že sa tu plánuje zriadiť záchytný tábor. Nepomohla petícia a ani nesúhlas 20-tich z 21 poslancov. „Na tomto mimoriadnom zasadnutí bol prítomný aj vtedajší štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Martin Pado a riaditeľ Migračného úradu Bernard Priecel. Svoj zámer vysvetľovali tým, že vstupom Slovenska do Európskej únie sa bude prehlbovať tlak na východnú hranicu, preto je potrebné azylovú procedúru vybavovať v priestore čím bližšie k hranici EÚ, a humenské kasárne boli najbližšie,“ vysvetľuje Semanco.

„Ľudia sa predovšetkým báli, akí ľudia to budú. Báli sa o zdravie svojich detí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva nám vysvetľoval, že emigranti s našimi občanmi do styku neprídu. Sú 30 dní v karanténe. Za ten čas im urobia náležíte vyšetrenia a až keď sa potvrdí, že sú zdraví, je im umožnené ísť na vychádzku mimo objektu. Dnes vidíme, že tieto opatrenia naozaj fungujú,“ uzavrel Semanco.

A čo vy, zdieľate tento názor pána viceprimátora?

Zdroj: humenne.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM