Ondrej Petričko Samospráva

Zástupca primátora o svojom volebnom obvode: Ľudia z Juhu majú zmysel pre poriadok

Predstavujeme volebný obvod č. 3 očami zástupcu primátora. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Zástupca primátora o svojom volebnom obvode: Ľudia z Juhu majú zmysel pre poriadok
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Ako poslanci mestského zastupiteľstva volebný obvod č. 3 zastupujú: Benjamín Bančej, Vladimír Braník, Ján Ďurovčík, Pavol Hirjak a Martin Nebesník. Porozprávali sme sa so zástupcom primátora Benjamínom Bančejom.

Ako by ste charakterizovali váš volebný obvod?

Som poslancom za volebný obvod Juh. Ak by som ho mal charakterizovať z pohľadu demografického, žijú v ňom všetky vekové skupiny obyvateľov mesta. Nachádzajú sa v jeho teritóriu alebo bezprostredne všetky prvky občianskej vybavenosti. Tak ako v iných častiach mesta, nemá dostatok parkovacích a garážových miest. Tým, že je vekovo starším sídliskom má celkom slušné zelené plochy a relatívne dosť zelene. Dopravné komunikácie majú svoju logiku a nepôsobia rozhárane. Na dnešné podmienky trpí na kvalitu povrchov ciest a chodníkov. Značne vylepšili dopravnú situáciu kruhové križovatky v sídlisku a na jeho okrajoch. Z pohľadu nehodovosti patrí k relatívne bezpečným častiam mesta. Na jeho teritóriu sa nachádzajú materské aj základne školy, čo by nemalo nútiť občanov sídliska využívať osobnú dopravu v súčasnej podobe. V areáloch škôl – zrekonštruovaných je dostatok moderných športovísk, ktoré sú otvorené aj športu chtivej verejnosti. Súdržnosť občianskej komunity je upevňovaná verejnými podujatiami- DEŇ JUŽANOV- 14 rokov. Pravidelne samospráva mesta spolu s poslancami, minimálne raz ročne, otvára priestor na odkomunikovanie problémov občanov na verejných stretnutiach s nimi. Podnetmi sa zaoberajú poslanci a nanášajú ich do programov rozvoja sídliska alebo mesta, ak sa jedná o celomestský problém.

Čo sa za posledný čas vo vašom volebnom obvode podarilo urobiť?

Presadenie pokračovania rekonštrukcie sídliska Juh, do plánov na skvalitnenie cestnej infraštruktúry realizovať v roku 2014 kruhovú križovatku v priesečníku ulíc Špitálska a Okružná (posledný polrok – pozn. red.).

Čo vás v rámci vášho obvodu teší a čo nie?

Znova vyberiem len po jednom príklade: Teší : Pokračovanie rekonštrukcie sídliska Juh, ktorá si vyžaduje veľké zdroje finančných prostriedkov. Neteší: Vandalizmus a sprejersto na opravených budovách a autobusových zastávkach.

Čo vám vo vašom obvode chýba?

Parkovací dom.

Akí sú občania vášho volebného obvodu, ako by ste ich charakterizovali?

Som jedným z občanov sídliska Juh a obdivujem ich starostlivosť o svoje okolie. Upravenosť viacerých verejných priestranstiev pred bytovými domami a ich starostlivosť celoročná o ne. Preto by som ich charakterizoval ako ľudí so zmyslom pre poriadok a zodpovedný prístup k svojmu okoliu. Samozrejme aj medzi zrnom sa nájde kúkoľ. No v prevažnej miere občania sídliska Juh sú pracovití, slušní, zodpovední so zmyslom pre poriadok.

S akými pripomienkami, požiadavkami, návrhmi za vami chodia obyvatelia vášho volebného obvodu? Čo by radi zmenili?

Žijem medzi nimi a preto kontakt je pravidelný. Podnety dostávam denne, od maličkostí na operatívne riešenie, až po návrhy koncepčných riešení a nápadov.

Na čom sa v obvode aktuálne pracuje?

Rekonštrukcia sídliska Juh za problematickým miestom Areca.

Aké plány máte v blízkej alebo vzdialenej budúcnosti vo vašom obvode? Čo sa bude robiť?

Na budúci rok končí náš mandát a preto bude ďalšie naše videnie problémov sídliska obsahom súťažných volebných programov. Preto je predčasne otvárať karty.

Na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?

Kto chce v meste koncepčne pracovať, nikdy by nemal pozerať len pred svoj prah. Mesto je komplex problémov a riešenie len v jednej časti môže vyvolať nezdravú rivalitu až zášť. Stále som pracoval pre svoj volebný obvod, ale aj pre mesto ako celok. Aj inde v meste žijú ľudia a aj oni potrebujú čo najlepšie podmienky pre život. Je aj na občanoch ako svoj problém dokážu preniesť na svojich zástupcov. Tu som stále pozorným poslucháčom a nebránim sa počúvať názory ľudí zo svojho okolia. O rozpočte a jeho použití sa rokuje v zastupiteľstve a tam platia počty a argumenty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM