Rôzne

Zaujímavé rozprávanie babičky z Michaloviec: Spomienky na zimy z mojej mladosti!

Michalovská seniorka Mária (72) nám prezradila svoje spomienky na zimy z jej mladosti. Prečítajte si jej zaujímavé rozprávanie.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé rozprávanie babičky z Michaloviec: Spomienky na zimy z mojej mladosti!
Zdroj: TASR

Pamätáte si na zimy, keď ste boli malým dieťaťom? Mnohí z vás určite áno. A tak je na tom aj pani Mária (72) z Michaloviec. Tá pre náš spravodajský portál zalovila v pamäti a porozprávala nám jej zaujímavé spomienky.

Drevené korčule

„Sánkovali sme a korčuľovali ako aj deti dnes,“ začala rozprávať spomienky zo svojho detstva 72-ročná Michalovčanka Mária. Ako však vzápätí dodala, predsa len to nebolo rovnaké. „Korčule sme mali drevené. Zapínali sa na topánky. Nemali sme také korčule, aké majú deti v súčasnosti. Po vojne nebolo nič,“ opísala nám pani Mária.

Za drevené korčule boli deti veľmi vďačné. Niektoré si ich aj samé vyrobili a priviazali na spodok topánok. Opýtali sme sa, či sa chodili v minulosti korčuľovať na Laborec. „Nie, my sme nikdy nechodievali na korčuliach na Laborec, to bolo nebezpečné, nebol ani príliš zamrznutý,“ dozvedeli sme sa od michalovskej seniorky.

Zdroj: TASR

Prvýkrát na zimnom štadióne

Sánkovanie milujú dnešné deti, no rovnako to bolo aj s tými pred mnohými rokmi. Ako nám potvrdila pani Mária, počas zimy sa chodievali sánkovať pravidelne. „Takmer vždy, keď sme išli zo školy sme sa sánkovali,“ Mária zaspomínala ďalej. „Sánky sme si urobili sami. Nevyzerali však ako tie dnešné, neviem to presne opísať, musela by som ich nakresliť,“ snažila sa slovami vyobraziť sane táto michalovská dôchodkyňa.

Keď pani Mária podrástla, časy sa zmenili a jej vlastné deti už zažívali iné radosti na ľade.*** „Moje deti mali už normálne kovové korčule. Spomínam si, ako sme prvýkrát išli na zimák, keď ho otvorili,“*** rozhovorila sa o zimnom štadióne v Michalovciach. „Keď ho dokončili, bol plný ľudí, ktorí využívali miestne klzisko. Pre dnešných ľudí to už nie je výnimočné, ale zimný štadión a ozajstné klzisko na kovových korčuliach bol zážitok,“ dodala na záver.

Radi by ste sa s nami podelili o vaše spomienky, či nevšedné zážitky? Napíšte nám na cholewova@global24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM