Rôzne

Zažil grófov Sztárayovcov, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Michalovciach

Keby tak vedel rozprávať, dozvedeli by sme sa iste mnoho zaujímavého. Strom v Michalovciach, ktorý je považovaný za jeden z najvzácnejších v našom meste. Viete, ktorý to je?

Ilustračný obrázok k článku Zažil grófov Sztárayovcov, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Michalovciach
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Na území mesta Michalovce je jeden z najvzácnejších stromov dub letný. Rastie neďaleko vodného toku Laborca na ulici Grófa Antala Sztárayho. Jeho mohutná koruna je rozložená v parku Kerta, ktorý patrí k najstarším miestam v meste. Je súčasťou pamiatkovej zóny, ktorej územie tvoria dva kaštiele s priľahlými hospodárskymi budovami a areálom grécko-katolíckeho Kostola Narodenia Panny Márie. Donedávna ešte majetok rodiny Sztárayovcov bol nielen miestom oddychu, ale v minulých časoch znamenal park niečo ako povinnú výbavu každého kaštieľa.

Jedinečný a neopakovateľný strom

Výsadba parku Kerta prebehla v polovici devätnásteho storočia. Vek vzácného dubu je približne 370 rokov. Tento pozoruhodný strom má výšku 25 metrov.

Obvod kmeňa meraný vo výške 130 cm nad zemou je 642 cm. Dub má mohutný vzrast, nepravidelnú košatú korunu, je zdravý, len ojedinele sa na ňom vyskytujú tenšie preschnuté konáre.

Kostru parku tvoria okrem neho domáce listnaté dreviny, doplnené skupinami introdukovaných exotických listnatých a ihličnatých drevín. V parku sa nachádza asi 60 exemplárov vzácnych a zaujímavých druhov drevín. Možno tam obdivovať agát biely, dub bukovitý, dub letný, dub zimný, dub cerový, zriedkavý dub žltkastý, dub šarlátový, jaseň štíhly, jaseň americký, javor horský, javor mliečny, javor poľný. Početne sú zastúpené lipa veľkolistá, ľaliovník tulipánokvetý, pagaštan konský, orech čierny, brest hrabolistý, platan javorolistý. Ihličnanov je v parku menej, nachádzajú sa tu smrek obyčajný, tis obyčajný a sofora japonská.

Zažil aj obrovské búrky

V roku 2012 sa prehnala Kertou silná búrka. Vietor lámal stromy ako zápalky. Najväčšie škody napáchal práve v parku Kerta. Jeho nápor nevydržalo niekoľko striech domov, dokonca ani strecha psychiatrickej nemocnice.

Na záver ešte pripájame krátku minútovku histórie. Čo všetko si môže tento platan pamätať? Vyberáme niektoré dôležité udalosti, ktoré sa priamo i nepriamo dotýkali mesta Michalovce:

  • 1867 – gróf Anton Sztáray prevádzkoval v Michalovciach pivovar. Istý čas vyrábali v pivovare aj pivo Antal, ktoré dostalo meno podľa zakladateľa pivovaru. Až do zrušenia výroby patril pivovar medzi najstaršie na Slovensku.
  • 1871 – Michalovčania prvýkrát privítali vlak
  • 1876 – v Michalovciach otvorená prvá nemocnica v slovenskej časti Zemplína s dvadsiatimi lôžkami
  • 1893 – 1898 príslušníci rodiny Sztáray dali na Hrádku postaviť rodinnú hrobku
  • 1914 – Prvá svetová vojna
  • 16. 6. 1919 – Z balkóna radnice bola vyhlásená Slovenská republika rád
  • 1922 – zriadili v Michalovciach gymnázium, prvé v slovenskej časti bývalej Zemplínskej župy
  • 1944 – Druhá svetová vojna

Foto: ilustračné

Môže vás zaujímať:

Obyvatelia nášho mesta rozhodli: TOP 3 najkrajších kútov Michaloviec a okolia!

Z Kostolného námestia by mohla byť kultúrno-spoločenská zóna: Toto hovoria na nápad Michalovčania…

Z bývalej autobusovej stanice relaxačná zóna? Michalovčania môžu ovplyvniť podobu Kostolného námestia

Stromy späté s regiónom zaujmu určite svojím príbehom: Michalovčania, ktorý z týchto 16-tich je pre vás ten naj?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM