Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Zážitok, ktorý si môžete dopriať aj vy: Navštívte za jediný deň až 4 hrady Zemplína

Doprajte si aj vy naozaj zaujímavý zážitok. Za jeden jediný deň môžete na vlastné oči vidieť až štvoricu zemplínskych hradov.

Ilustračný obrázok k článku Zážitok, ktorý si môžete dopriať aj vy: Navštívte za jediný deň až 4 hrady Zemplína
Zdroj: TASR

Na Zemplíne sa dajú objavovať rôzne hrady. Môžete tak urobiť aj na zaujímavom pochode. Počas neho si môžete pozrieť až štyri zaujímavé hrady.

Začiatok vo Vinnom

Pochod sa uskutoční už v nedeľu 24. septembra. Trasa preverí vašu vytrvalosť a prekvapí menej známymi lokalitami spolu s nádhernými výhľadmi. Ako informovalo združenie Návraty, začína sa Hradom Vinné. Jesenný pochod štartuje o 7:30 vo Vinnom.

Prvé kroky povedú na Viniansky hrad, ktorý je zrúcaninou gotického hradu pri obci Vinné v okrese Michalovce. Postavený bol na sopečnej kryhe na južných výbežkoch Vihorlatských vrchov. V súčasnej dobe na hrade Vinné pôsobí o.z. Zemplínsko-užská hradná cesta, ktorá sa snaží o obnovu hradu.

Aj vnútorný hrad

Turisti budú potom smerovať na ďalší stredoveký hrad, a to Jasenovký. Je to tiež zrúcanina hradu na zalesnenom chrbte Humenských vrchov zhruba 4 km na juh od Humenného (392 m n. m.). Postavili ho začiatkom 14. storočia. V prvej tretine 15. storočia hrad opevnili.

Ďalšie stavebné činnosti prebiehali počas 15. až 17. storočia, súviseli s opevnením hradu proti vonkajšiemu nebezpečenstvu. Zo stredovekého hradu sa zachovali predovšetkým murivá paláca a šijovej veže a v interiéri objektu nepatrné zvyšky renesančných klenieb. Počas pochodu si obzriete nielen zachovalé výpadové bránky do renesančného opevnenia, ale aj vnútorný hrad.

Čičava a Brekov

Tretím hradom, ktorý môžete navštíviť počas jediného pochodu bude Brekovský hrad. Jeho ruiny zbadáte zďaleka pri ceste medzi Strážskym a mestom Humenné. Dodnes ostali zachované múry do výšky až troch podlaží, jasne naznačujúce predchádzajúci stav budov.

Posledným hradom počas túry bude podvečer Hrad Čičava. Zrúcanina tohto gotického hradu tvorí dominantu obce Sedliská, neďaleko Vranova nad Topľou. Hrad bol postavený začiatkom 13. storočia a bol strediskom rozsiahleho panstva.

Pridať sa k turistom môžete kedykoľvek a končíte, keď sa rozhodnete. Štart je o 7. hodine pri Vinnom.

  • 7:00 hod. Vinné
  • 7:40 hod. Viniansky hrad
  • 10:20 hod. Chlm
  • 12:00 hod. Jasenovský hrad
  • 16:00 hod. Brekovský hrad
  • 18:30 hod. Hrad Čičava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM