Veronika Ondo-Cholewová Správy

Zemplínske múzeum v Michalovciach: Prvá etapa rekonštrukcie je ukončená

Rekonštrukcia michalovského múzea je jednou z najväčších v histórii barokovo–klasicistického kaštieľa šľachtickej rodiny Sztárayovcov. Čítajte najnovšie info.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske múzeum v Michalovciach: Prvá etapa rekonštrukcie je ukončená
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvá etapa rekonštrukcie michalovského kaštieľa je ukončená. Druhá etapa by mala byť ukončená do konca tohto roka. Podarí sa tento termín dodržať?

Prvá etapa ukončená

Michalovské Zemplínske múzeum je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. Dnešná podoba kaštieľa, bývalého sídla rodiny Sztárayovcov, je výsledkom niekoľkých stavebných etáp realizovaných od 17. storočia, postupným prebudovávaním staršieho stredovekého hradu, do 30. rokov 19. storočia.

Kaštieľ s komplexom priľahlých budov je národnou kultúrnou pamiatkou. Jeho interiér prešiel poslednou väčšou renováciou v 60. rokoch minulého storočia. Obľúbené múzeum v Michalovciach dostáva novú podobu. „Prvá etapa rekonštrukcie je ukončená,“ vyjadrila sa Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kra­ja.

Druhá etapa by mala byť ukončená do konca tohto roka. Či sa tento termín podarí dodržať, závisí podľa hovorkyne od procesu stavebného konania a verejného obstarávania.

Problémové schodisko?

Realizácia komplexných opráv na budove ešte stále prebieha. V auguste 2016 sa začalo preberacie konanie I. etapy stavby. Bola prebratá bez schodiska vedúceho z vestibulu do podkrovia v pravom krídle budovy. „Krajský pamiatkový úrad nesúhlasil s pôvodným riešením schodiska a trval na novom riešení, ktoré dodávateľ nebol schopný realizovať okamžite,“ uviedla Z. Bobriková.

Múzeum si momentálne samo zabezpečuje realizáciu schodiska. V nadväznosti na tieto práce bude pokračovať II. etapa rekonštrukcie, v ktorej sa opraví fasáda, strecha, koniareň, zimná záhrada a revitalizuje sa okolie múzea spolu vo výške 750 000 €.

Finančné prostriedky boli podľa hovorkyne odsúhlasené Zastupiteľstvom KSK ako zmena rozpočtu. „V súčasnosti sa finalizuje stavebná projektová dokumentácia pre II. etapu. Následne bude vyhlásené verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby,“ doplnila Bobriková,

Výdavky na rekonštrukciu

Celkové výdavky na rekonštrukciu sú 2 256 502,80 € (stavebné práce, interiérové vybavenie, stavebný dozor). „Projekt rekonštrukcie bol pôvodne financovaný z Regionálneho operačného programu, ale vzhľadom na problémy, ktoré pretrvávali, je financovanie v celej výške z rozpočtu Úradu KSK,“ vysvetlila Z. Bobriková.

Ako Bobriková dodala, už v prvých mesiacoch roka 2016 bolo takmer isté, že projekt nebude možné riadne ukončiť, a preto Úrad KSK po dlhých úvahách v máji 2016 požiadal o mimoriadne ukončenie Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a na základe žiadosti ministerstva vrátili už vyplatené finančné prostriedky zo schválenej žiadosti o platbu vo výške viac ako 300 tisíc eur.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM