Martin Károly Správy

Zemplínske Tesco dostalo obrovskú pokutu: Supermarketu vyrubili milión eur!

Spoločnosť Tesco Stores, a. s., dostala od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR ďalšiu pokutu vo výške 1 milión eur, a to za nedostatky zistené pri úradnej kontrole potravín.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske Tesco dostalo obrovskú pokutu: Supermarketu vyrubili milión eur!
Zdroj: TASR

Spoločnosť Tesco Stores, a. s., dostala od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR ďalšiu pokutu vo výške 1 milión eur, a to za nedostatky zistené pri úradnej kontrole potravín 25. októbra 2014 v prevádzke Supermarket Tesco Veľké Kapušany, okres Michalovce. Vyplýva to zo zverejneného rozhodnutia ŠVPS o odvolaní. Ako prvý o tom na svojom webe informoval Denník N.

Nedostatky sa podľa informácií ŠVPS našli napríklad v zázemí predmetnej predajne. „V čase kontroly boli v priestore skladu. V mieste uloženia kontajnera na nebezpečný odpad, pod kovovými paletami, pri deratizačnej staničke, sa našli nečistoty – zvyšky obalov, papieriky, úlomky dreva z paliet,“ priblížila veterinárna správa.

Na predajnej ploche bol podľa zdôvodnenia ŠVPS priestor pod mriežkou v chladiacej vitríne na cukrárske a lahôdkarské výrobky značne znečistený zvyškami potravín a zhlukmi prachu. „Vodiace lišty mraziaceho boxu na hlbokozmrazené pekárske polotovary v časti dopekania boli znečistené zvyškami potravín a zvyškami posypu zo skladovaných polotovarov,“ spresnila ďalej veterinárna a potravinová správa.

Nebalené pekárske výrobky – chleby, určené na predaj samoobslužným spôsobom, sa v čase kontroly ponúkali na predaj v zariadení bez ochranného krytu, uložené na regáloch, policiach bez krytu, neboli chránené pred kontamináciou.

ŠVPS sa pri udelení sankcie zaoberal minulosťou prevádzkovateľa predajne, opakovanosťou jeho protiprávneho konania, skúmal nedodržiavanie predpisov v danej prevádzkarni za obdobie posledných dvoch rokov. Zistil, že predmetnej prevádzke už boli uložené opakované sankcie za nedostatky pri úradnej kontrole potravín.

Rozhodnutie ŠVPS o odvolaní ako správneho orgánu je konečné a podľa zákona o správnom konaní sa nemožno proti nemu ďalej odvolať. Rozhodnutie je však preskúmateľné sú­dom.

Tesco Stores dostalo od ŠVPS miliónové pokuty už niekoľkokrát predtým. Predošlé pokuty štátna inšpekcia udelila obchodnému reťazcu za nedostatky pri predaji potravín v obchodoch v Partizánskom, v Spišskej Novej Vsi, v Spišskej Belej a Dunajskej Strede.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM