Veronika Ondo-Cholewová Rôzne Rôzne

Zemplínske vrchy zdobí 42 smutných stĺpov: Spája sa s nimi obrovská tragédia, FOTO

Michalovskí turisti si to namierili k Zemplínskym vrchom. Smutný výlet sprevádzala letecká tragédia, ktorá sa na tomto mieste odohrala.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínske vrchy zdobí 42 smutných stĺpov: Spája sa s nimi obrovská tragédia, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Členovia najstaršieho michalovského Klubu slovenských turistov Turista sa rozhodli uctiť si pamiatku 42 slovenských vojakov návštevou pietneho miesta, kde 19. 1. 2006 pri páde lietadla AN – 24 vracajúceho sa z Kosova,cc zahynuli.

Zemplínske vrchy plné smútku

Havária sa stala v Maďarsku nad obcou Hejce (330 m n. m) na kopci Borsó-Hegy (748 m n. m.) v Zemplínskych vrchoch (Zemplén Hegy) len malý kúsoček od slovenských hraníc a letiska v Košiciach. „V centre pekne upravenej obce je pamätník vzdávajúci hold tejto tragickej udalosti, pozostávajúci s takzvaného padlého anjela obklopeného štyrmi do bronzu zaliatymi stromami zlomenými na mieste nešťastia,“ hovorí predseda michalovlsých turistov Anton Hasák. Za obcou zrána pri slnečnej oblohe začali kráčať neustálym, ale nie náročným stúpaním na spevnenej, no dosť kamenistej ceste ponajprv po u nás nezvyklej „kockovatej“ červenej turistickej značke pozorujúc v okolitom lese pomerne veľké mraveniská. Po pár kilometroch pri lesníckej chate, odbočili vľavo a teraz len na lesnej ceste trochu strmšie pokračovali ďalej už po obvyklej značke.

42 drevených stĺpov s menami

V poslednom úseku už neďaleko hrebeňa „prestúpili“ na netypickú značku v tvare červeného kríža, ktorá ich doviedla na inkriminované miesto.

„Okrem žulového monolitu s pamätnou tabuľou je na autentickom mieste aj 42 drevených stĺpov s menami a podobizňami zahynuvších vojakov. Mĺkve rozjímanie, zapálenie sviečok, rozlúčka so smutnou lokalitou a poberáme sa pomaly naspäť,“ približuje A. Hasák.

„Ani nie po pol hodinke kráčania sa zrazu obloha zatiahla, párkrát dobre zahrmelo až „vlasy dupkom postavilo“, spadlo aj zopár kvapiek, čo nás primälo k svižnejšej chôdzi, no po ďalšej polhodinke už znovu svietilo slniečko.“ Ešte krátke zastavenie v dedinke Hidasnémeti v Kanyar Büfé na dobrú maďarskú, ale mocnú kávičku a ide sa domov. „Zaujímavý, necelých štrnásť kilometrov dlhý s prevýšením cez 400 m, no aj troška smutný výlet stál ale zato, lebo človek by mal spoznávať národnú históriu, aj keď je niekedy neveselá,“ dodáva na záver skúsený michalovský turista.

Foto: Anton Hasák

Čítajte viac:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Michalovciach, o ktorých vie málokto

Fantastické jesenné šípky a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Michalovciach nazbierať poklad plný vitamínov

Čarovná oáza na Morskom oku o ktorej vie málokto: Zasvätený prezrádza viac o lokalite pri kaštieliku grófov

Unikátne drevené kostolíky neďaleko Michaloviec: Svojou atmosférou láka ľudí aj hora plná zázrakov, FOTO

Zemplínske vrchy odhaľujú smutné tajomstvo: 42 stĺpov má svoj príbeh
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM