Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zostavený je atraktívny zoznam výletov: Takéto pekné špacírky sa v lete budú konať!

Necháte sa zlákať? Je veru na čo. Počas letných mesiacov môžete zažiť atraktívne výlety na zaujímavých miestach. Pozrite si, aké špacírky sú pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Zostavený je atraktívny zoznam výletov: Takéto pekné špacírky sa v lete budú konať!
5
Galéria
Zdroj: TASR

V mesiacoch júl a august sa môžete tešiť vždy od pondelka do nedele na fakultatívne výlety po Dolnom Zemplíne. Špacírkovať sa bude za zaujímavými lokalitami a to spolu s výkladom sprievodcu, ktorý ľuďom porozpráva zaujímavosti nielen z histórie vždy daného konkrétneho miesta. A aké špacírky konkrétne počas leta teda na záujemcov čakajú? Pozrieť si to môžete v našom prehľade.

Za legendou

Každý pondelok, počas mesiacov júl, august

  • o 9:00 hod. zraz pri Thermalparku Šírava
  • 9:15 hod. Zemplínska Šírava: Táto vodná nádrž, vybudovaná v 60. rokoch 20. storočia, je často označovaná ako „východoslovenské more“. Viete však, čo tu bolo predtým? Ako vyzerala krajina, ktorú zaliali šíravské vody? Pod vodnou hladinou sa nachádzajú i zvyšky vojenského poľného letiska. A keď sa sústredíme, azda začujeme aj zvuk zvonov kostola, ktorý – podľa legendy – stál v dnes už neexistujúcej dedine Blatá.

Kostolík pod Senderovom, Šikľa: Mierne stúpanie, široká lesná cesta, podmanivé prostredie, šepot stromov… A zrazu mohutný drevený kríž – ten označuje dnes už zrekonštruované základy starobylého kostolíka, odkiaľ je nádherný výhľad do okolia. Vraj tu kedysi bývali mnísi, ktorí založili aj tunajšie vinice. Viete, čo má lokalita spoločné so svätým Ondrejom a prečo sa blízka studnička volá Šikľa?

Vinianske jazero: Dnes túto vodnú plochu v objatí lesov každý pozná ako jazero. V skutočnosti ale ide o rybník, ktorý dala koncom 19. storočia – na močaristom mieste – vybudovať grófska rodina Sztárayovcov. Viete, kto „urobil chybu“ a z rybníka sa zrazu stalo „reliktné jazero prirodzené hradené“? A odkedy sa využíva na rekreačné účely? Ešte donedávna v jeho strede stála i zastrešená drevená plošina, slúžiaca na oddych plavcov..O 11:00 hod. cesta späť.

Cena výletu: dospelý: 4 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 2 €, študenti do 25 r. 3 €.

Príbehy šľachtických rodov

Každý utorok, počas mesiacov júl a august.

  • 8:20 hod. zraz Hotel Glamour – zastávka na hl. ceste
  • 8:25 hod. zraz Thermalpark Šírava
  • 8:40 hod. zraz Hotel Vinnay – zastávka Vinné jazero
  • 8:50 hod. zraz Hotel Družba – zastávka pri hoteli
  • 8:55 hod. zraz Hotel Mousson – zastávka ul. Vajanského
  • 9:00 hod. zraz Michalovce – zastávka oproti OC Zemplín
  • 9:20 hod. zraz Staré – Sztárayovci, kostol

Dodnes úplne nevyjasnená vražda, fenomenálny jednoruký klavirista a vzácne bohoslužobné rúcho. Aj toto je späté s obcou Staré, kde má korene významný šľachtický rod Sztárayovcov. Zájdite s nami do tunajšieho nádherného kostola a prezrite si jeho interiér i tajuplnú kryptu, blízko stojí tiež kaštieľ – kedysi honosné rodové sídlo.

Strážske – kostol a park, mesto Strážske sa mnohým spája s chemickou fabrikou. Ale je tu aj starý a nový kaštieľ v rozľahlom parku, zaujímavá gaštanová aleja, nezvyčajná nadzemná krypta svetských patrónov miestneho kostola a cintorín padlých vojakov z prvej svetovej vojny. A za všetkým sú príbehy. Nechcete si ich vypočuť na mieste?

Brekovský hrad, jeden z dvoch kamenných hradov, ktoré pôvodne strážili Brekovskú bránu a významnú obchodnú cestu do Haliče a Poľska, už niekoľko rokov opravujú. Poďte s nami pozrieť, čo sa podarilo zrekonštruovať za posledné roky a dozviete sa, čo má táto pevnosť spoločné s kráľom Matejom Korvínom, kde sú podzemné jaskyne. Možno stretneme i čierneho koňa.12:20 cesta späť – zastávky výstupu podľa zastávok nástupu.

Cena výletu: dospelý: 8 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 4 €, študenti do 25 r. 6 €.

Po miestach a stopách rytiera Alberta

Každú stredu a piatok, počas mesiacov júl a august

  • 8:35 hod. zraz Hotel Družba – zastávka pri hoteli
  • 8:40 hod. zraz Hotel Mousson – zastávka ul. Vajanského
  • 8:45 hod. zraz Michalovce – zastávka oproti OC Zemplín
  • 8:55 hod. zraz Hotel Vinnay – zastávka Vinné jazero
  • 9:10 hod. zraz Thermalpark Šírava
  • 9:15 hod. zraz Hotel Glamour – zastávka na hl. ceste
  • 9:20 hod. zraz Klokočov – Pútnický Chrám

Viete, že v Klokočove sa nachádza jedno z najvýznamnejších pútnických miest gréckokatolíkov na Zemplíne? Podľa tradície tu v roku 1670, po zneuctení vojakmi, slzil obraz Bohorodičky. Pozrite si jednu z dvoch druhých kópií originálnej ikony, ktorá sa – za zvláštnych okolností – stratila.

Vinné – Gotický kostol, jedna z dominánt vinárskej obce Vinné je známa unikátnym kamenným epitafom šľachtica Ondreja Eödönffyho, ktorý mal tri manželky a pätnásť detí. Svoje tajomstvá dodnes nevydali ani podzemné krypty. A viete, čo má spoločné tunajší rodák František Jozef Fuga so slovenskou zástavou?

Hrad nad obcou Vinné- nedajte sa pomýliť – hradné ruiny žijú! Vládne tu stredovek.Vypočujte si legendu o tajomnom alchymistovi, spoznajte príbeh objavenia skutočného hradného pokladu, obzrite si unikátnu vinicu a nakoniec zájdite do pôvodnej vínnej pivnice na. Vína z regiónu sú naozaj výborné. 12:45 cesta späť – zastávky výstupu podľa zastávok nástupu.

Cena výletu: dospelý: 8 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 4 €, študenti do 25 r. 6 €.

Špacirky po Mihaľovcoch

Každý štvrtok, počas mesiacov júl a august

  • 14:25 hod. Hotel Glamour – zraz zastávka na hl. ceste
  • 14:30 hod. zraz Thermalpark Šírava
  • 14:40 hod. Hotel Vinnay – zraz zastávka Vinné jazero
  • 14:55 hod. Michalovce – zraz na parkovisku vedľa baziliky minor
  • 15:00 hod. Pravoslávna katedrála – bazilika minor

Cibuľovité pozlátené vežičky, kupoly byzantského tvaru, ikony či ikonostasy– to sú typické znaky chrámov východnej spirituality. Región Zemplína patrí do oblasti, kde sa prelínajú duchovné tradície Západu a Východu. Zájdite s nami do oboch nádherných sakrálnych objektov – postavené boli síce až v 20. storočí, ale podmanivá atmosféra ich interiérov donúti človeka aspoň na chvíľu sa zastaviť.

Čaká vás aj Chrám svätého Cyrila a Metoda, Rímskokatolícky farský kostol a rotunda. Chcete poznať okolnosti objavenia rotundy – najstaršej sakrálnej pamiatky v meste? Zaujímavý je tiež blízky, pôvodne gotický kostol, prestavaný v 18. storočí v barokovom slohu, s gotickým zvonom v chrámovej veži a gotickým pastofóriom,nes­kororenesančným šľachtickým epitafom, barokovým oltárom či patronátnou lavicou v interiéri. A viete, čo vraj ukrývajú steny a podzemie tohto chrámu? 17:45 hod. cesta späť – zastávky výstupu podľa zastávok nástupu.

Cena výletu: dospelý: 7 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 3,50 €, študenti do 25 r. 5,25 €.

Do Divokej prírody Karpát

Každú sobotu, počas mesiacov júl a august

  • 8:35 hod. zraz Hotel Družba – zastávka pri hoteli
  • 8:40 hod. zraz Hotel Mousson – zastávka ul. Vajanského
  • 8:45 hod. zraz Michalovce – zastávka oproti OC Zemplín
  • 8:55 hod. zraz Hotel Vinnay – zastávka Vinné jazero
  • 9:10 hod. zraz Thermalpark Šírava
  • 9:15 hod. zraz Hotel Glamour – zastávka na hl. ceste
  • 9:45 hod. zraz Morské Oko a Remetské Hámre

„Perla vihorlatského pohoria“ – i takýto prívlastok, ktorý nepotrebuje ďalší komentár, má Veľké Vihorlatské jazero, známejšie pod názvom Morské oko. Neodmysliteľne k nemu patrí aj pôvodný poľovnícky kaštielik. So železiarskou výrobou sa zas spája blízka obec Remetské Hámre. Stáli tu tiež reprezentatívne kaštiele. A viete, čo má obec spoločné s americkým veľkomestom New York?

Sobrance – Russayho vila, dvorná dáma cisárovnej Alžbety, známej aj ako Sissi, upravený židovský cintorín, kedysi chýrne kúpele s liečivou vodou, jedinečné gitarové múzeum, zrekonštruovaná reprezentatívna Russayho vila, oblasť, známa produkciou vynikajúcich vín.Aj v Sobranciach a blízkom okolí sa dajú vidieť zaujímavé veci – viaceré z nich svojím významom dokonca prekročili hranice regiónu. O 13:00 hod. cesta späť – zastávky výstupu podľa zastávok nástupu.

Cena výletu: dospelý: 10 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 5 €, študenti do 25 r. 7,50 €.

Popri Schengenskej hranici

Každú nedeľu, počas mesiacov júl a august

  • 8:35 hod. zraz Hotel Družba – zastávka pri hoteli
  • 8:40 hod. zraz Hotel Mousson – zastávka ul. Vajanského
  • 8:45 hod. zraz Michalovce – zastávka oproti OC Zemplín
  • 8:55 hod. zraz Hotel Vinnay – zastávka Vinné jazero
  • 9:10 hod. zraz Thermalpark Šírava
  • 9:15 hpd. zraz Hotel Glamour – zastávka na hl. ceste

O 10:00 hod. na vás čakajú drevené chrámy v Ruskej Bystrej a Inovci, severovýchodné Slovensko – to sú kopce, husté lesy a drevené chrámy východného obradu. „Cerkvi“ v Ruskej Bystrej a Inovciach, vybudované v 18. storočí na dominantných miestach, majú netradične usporiadané ikonostasy. Navyše, prvý menovaný chrám je zapísaný v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Podmanivú atmosféru má tiež blízke okolie.

Hrádok v obci Podhoroď – najprv vidno iba menší kopec so starým kameňolomom a zvláštnou výškovou značkou. Po krátkom stúpaní na jeho vrchol sa objavia ruiny najvýchodnejšie situovaného hradu – presnejšie hrádku – na území Slovenska. Zaujímavé sú zvyšky pomerne mohutnej obytnej veže i samotné hradné nádvorie, kde vraj boli v minulosti náhodne objavené staroveké rímske mince. Na rozdiel od tohto problematického pokladu je nádherný výhľad istý.

Jazierko pri Beňatine – očarujúce Plitvické jazerá na Slovensku? Áno, je to možné.Blízko schengenskej, slovensko-ukrajinskej hranice. Tyrkysová voda starého zatopeného kameňolomu s úchvatnou skalnou scenériou pri prvom pohľade určite „vyrazí dych“ nejednému návštevníkovi. A hoci je tu kúpanie a potápanie iba na vlastnú zodpovednosť, veľrybu zaručene uvidí každý.Stačí sa len pozornejšie prizrieť. O 13:00 hod. cesta späť – zastávky výstupu podľa zastávok nástup.

Cena výletu: dospelý: 10 €, deti 0–2 roky 0 €, deti 3–12 rokov 5 €, študenti do 25 r. 7,50€.

Nahlásiť sa môžete najneskôr deň pred uskutočnením výletu do 15:00 hod. na spacirki@gmail.com, +421949610197

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Hl. foto: ilustračné

Cez leto sú v pláne naozaj lákavé špacírky: Zažite výlety aj na týchto miestach
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM